Bild
Nästa artikel
När fåfängan går före säkerheten
Reflexer i mörkret
Aktuellt / Blogg Publicerad 2016-11-14

När fåfängan går före säkerheten

Vi vet alla hur viktig den är, men ändå vill nästan ingen av oss använda den. Reflexen är livräddaren som får nobben av svenska folkets fåfänga.

Vi vet alla att vi borde använda dem. Vi vet hur viktiga de är. Att de till och med kan vara det som gör skillnaden mellan liv och död. Ändå väljer de allra flesta svenskar att inte använda dem. 

Liten och billig men inte snygg

Den här texten hade lika gärna kunnat handla om cykelhjälmar, men nu i november när kvällarna blir allt mörkare är det reflexer jag tänker på. De är små, lätta att ta med sig och kostar inte mycket. Många har nog till och med fått en och annan sponsrad reflex genom åren och därmed inte behövt betala en krona för den. Ändå väljer vi att inte använda dem. Det är helt enkelt inte snyggt. 

Utseendet går före

Visst är det märkligt hur vi låter fåfängan vinna över säkerhetstänket? Vi köper snygga höst- och vinterjackor, kanske någon mysig sjal och ett par matchande handskar för att känna oss lite extra snygga under årets kyligare halva. Inte vill vi då ha en reflekterande plastbit som stjäl fokus från den utstyrsel vi lagt ner tid, pengar och energi på att sätta samman!

Moderiktiga reflexer inget för den diskrete

Många har nog uppmärksammat försäkringsbolaget If:s samarbete med klädmärket Weekday, där de tillsammans tagit fram moderiktiga accessoarer som fungerar som reflexer. Förhoppningsvis kan det få några trendkänsliga fotgängare att bli mer synliga i trafiken. För att lockas av kollektionen behöver man dock vara bekväm med att verkligen synas, även på dagen. En keps, ryggsäck eller ett halsband i reflekterande material är tyvärr inget slinker in obemärkt i den lite mer diskreta Svensson-garderoben. 

Kampen mellan förnuftet och fåfängan fortsätter

Nyckeln till ett brett reflexanvändande ligger nog i att vi hittar nya reflekterande material, som är diskreta nog för att inte stjäla uppmärksamheten (förutom från bilförare i mörkret, förstås). Men tills den revolutionerande reflexupptäckten görs får vi fortsätta kampen mellan förnuftet och fåfängan.

För ärligt talat, även de mest fåfänga fotgängarna väljer nog livet före den perfekta outfiten när man drar det till sin spets. 

Joakim Frykberg
Projektledare kommunikation

Reflexen – en svensk uppfinning

Den klassiska reflexen i hårdplast sägs ha uppfunnits av svensken Alvar Thorson år 1954. 

Läs mer om reflexens historia i If:s blogginlägg om ämnet. 

Även de
mest fåfänga
fotgängarna väljer
nog livet före
en perfekta
outfiten