Husvagnssemestern en grön historia

9 sätt att campa grönare

Campingen beräknas slå rekord i år i Sverige, när många väljer att inte flyga. Det är så klart goda nyheter, men alla extra semesterfirare kommer också att sätta extra hög press på vår svenska natur. Här är 9 sätt du kan göra sommarens camping extra grön – från solpaneler och packtips till miljövänliga kläder.

1. Närcampa!

Vart ska du styra kosan? Många tänker direkt på fjällvärlden, västkusten, Höga kusten, Öland, Stockholms skärgård eller något annan vykortsvacker plats. Gärna långt bort från där man bor – ”man vill ju komma iväg litegrann”, men behöver det vara så? Hur mycket har du egentligen sett av länet där du bor? Genom att närcampa kan du slippa bilen helt och hållet. Googla till exempel ”vandringsled” och namnet på ditt län – du kommer att bli förvånad.
 

2. Välj rätt färdmedel

Om du ändå vill utforska någon annan del av landet, fundera över hur du ska ta dig dit. Kanske är tåg eller buss mer praktiskt än bil? Om du ska köra riktigt långt och har en bränsleslukande bil, räkna på om det kan vara värt att faktiskt hyra en snålare bil över semestern. Det går faktiskt att hyra rena elbilar – och det kan ju vara ett spännande äventyr i sig.

 

3. Dags för elhusbil? Nja, men nästan!

Elhusbilar börjar så sakteliga lanseras på världsmarknaden – de gör just nu succé på olika bilmässor – men till sommaren 2019 kommer du fortfarande få slita hårt för att få tag på en. Däremot finns det solpaneler och batteripaket som du kan installera på din husbil och som kan hjälpa dig med en del av husbilens energibehov när du väl står på plats. Det kan vara särskilt intressant om du campar på platser där det inte finns tillgång till el. Det första steget om du ska utrusta husbilen, eller husvagnen, med solpaneler är att räkna ut ditt energibehov. Det kan du till exempel göra här. Ta sedan kontakt med en återförsäljare för att hitta en lösning som passar dina behov.
 

4. Preppa bilen, kör rätt och minska förbrukningen

Om du ändå ska ta bilen och åka långt – försök minska bränsleförbrukningen så mycket som möjligt. Hur gör du då det? EcoDriving är ett utbildningspaket som ingår i körkortsutbildningen och där hittar vi flera tips.

  1. Kolla däcktrycket. För att inte bilen ska dra onödigt mycket bränsle är det viktigt att du har rätt däcktryck. Så kolla vilket däcktryck som anges i bilens manual, rulla in på närmaste drivmedelsstation och fyll på.
  2. Packa rätt. Här finns det flera åtgärder som kan minska förbrukningen. För det första, skippa takboxen om du kan. Den skapar nämligen extra luftmotstånd, vilket påverkar förbrukningen. Enligt Gröna Bilister kan bara takboxen öka förbrukningen med 0,1 liter per mil. Just för en campingsemester är det ju svårt att helt skippa packningen, men tänk på att ju tyngre bilen är, desto mer drivmedel drar den.
  3. Kör rätt - och här är hastigheten nyckeln. Enligt Transportstyrelsen ökar nämligen förbrukningen per mil med upp till 0,1 liter för varje 10 km/h över 75 km/h.

 

5. Väl en miljöcertifierad campingplats

Ja, du läste rätt, det finns miljömärkta campingplatser. Green Key heter besöksnäringens certifieringsorganisation, och certifieringen ställer krav på hur företagen hanterar vatten, mat och dryck, avfall, energi och mycket annat. Det finns dessutom flera andra miljömärkningar, som till exempel Swedish Welcome och Svensk Miljöbas. Här på camping.se hittar du en lista över miljömärkta svenska campingplatser.

 

6. Fundera på campingkonsumtionen

Det är lätt hänt att springa iväg och handla massa ny utrustning när du ska campa, oavsett om det är i tält eller i husvagn, men fundera över hur mycket prylar du egentligen behöver, och hur avancerade de måste vara. Kanske behöver du inte en ny  avancerad skaljacka om du ska vara i den svenska sommarskogen i två dagar, det inköpet kan du spara till Mount Everest. Ska du vandra måste du ju också bära på allt, vilket är ännu en anledning till att minska på habegäret. Sovsäckar, liggunderlag och stormkök kan du dessutom ofta låna av vänner.

Om du ändå ska handla utrustning så kan du välja att handla lite grönare. Begagnat är ett alternativ, i synnerhet för friluftsutrustning. Det finns många som bara använder saker några gånger och sedan inser att de inte var lika friluftsintresserade som de trodde.
 

Grönt är skönt
Camping pågår

7. Återvunnet och återvinningsbart

Ok, så det ser ut att bli lite shopping ändå inför resan – ungarna har vuxit ur allt och du vill ju faktiskt köpa ett schysst tält. Även då finns det mycket du kan göra för att minska din miljöpåverkan. Friluftsutrustning är generellt ganska avancerad för att kunna vara vattenavstötande och fylla en rad andra funktioner. Det gör dock att de ofta innehåller olika ämnen som kan vara miljöfarliga, och dessutom är svåra att återvinna rent materialmässigt. Om det är möjligt ska du därför leta efter plagg som enkelt går att återvinna (men som helst också håller i många år), och samtidigt är fria från farliga kemikalier. En sådan kemikalie är flourkarboner. De används vid impregnering men bryts inte ned i naturen, utan kan där verka hormonstörande och är giftigt för vattenlevande organismer. De goda nyheterna är att det numera finns andra alternativ, så fråga i butiken hur du kan shoppa med lite bättre samvete. Allra bäst är det så klart att köpa utrustning som är gjort på återvunnet material, och det börjar också bli allt vanligare.

 

8. Återställ efter er!

Det kanske låter som en självklarhet, men ändå lämnas mängder av plast och annat skräp kvar i naturen varje år. Gör en ordentlig genomgång av området där du slagit upp tält eller husbil och se till att det ser ut som det gjorde innan du kom dit - och som du vill att det ska se ut när du kommer tillbaka.

 

9. Njut av semestern!

Det ska du ju verkligen inte glömma bort!