Att köpa elbil - det bästa miljövalet du kan göra idag?

Runtom i hela landet går allt fler och funderar på att byta ut sin fossilbil mot ett laddbart alternativ, för miljöns skull. Samtidigt försöker många minska sin konsumtion och undviker att köpa nya produkter. Så hur ska man tänka – mår miljön bra av att köpa en sprillans ny elbil?

Elbilen har många miljöfördelar jämfört med konventionella bilar. Samtidigt påverkar konsumtionssamhället vår värld mer än vad vi kanske vill tro. Den globala industrin står enligt The European Environment Agency för cirka 20 procent av världens koldioxidutsläpp. En stor del av den industrin går ut på att tillverka alla produkter vi konsumerar, produkter som också ska transporteras över världen för att nå oss. Så hur ska man som privatperson tänka – skaffa en ny elbil eller köra sin gamla bil så länge som möjligt?

Anna Henstedt är ansvarig för miljöfrågor på branschorganisationen BIL Sweden, som samlar tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Hennes svar på frågan är att det beror på flera faktorer – om du har en riktig bränsleslukare idag, hur mycket du kör och vad du gör med din gamla bil efter bytet.

Byta eller behålla?
1. Hur klimatsmart är din nuvarande bil? Ju större utsläpp din bil har, desto större blir så klart skillnaden.

2. Hur mycket kör du? Elbilen belastar miljön mer i produktionen men blir mer klimatsmart för varje kilometer den rullar. Kör du mycket gör en elbil därför större positiv skillnad i jämförelse med en konventionell bil.

3. Vad händer med din gamla bil? Om du säljer bilen får köparen i sin tur möjlighet att göra sig av med sin bil, som kanske har ännu större utsläpp. I förlängningen kan skillnaden bli stor.
– Grundförutsättningarna ser ut så här: sett över en bils hela liv, i snitt 18 år, sparar elbilen in 60-70 procent av de klimatpåverkande gaserna jämfört med en fossilbil.


Initialt sämre för miljön

Anna Henstedt Bil Sweden
Anna Henstedt, Bil Sweden

Men, betonar Anna Henstedt, konsumenter ska vara medveten om att elbilen har en initialt högre miljöpåverkan än en fossilbil. Det har att göra med tillverkningen av bilen.

– Det krävs mer energi för att tillverka en elbil eftersom den har mer komplicerade komponenter. Batterierna innehåller dessutom litium och kobolt som bryts i gruvor, och gruvnäringen i sig har en stor miljöpåverkan.

De flesta av världens gruvor använder diesel som sin främsta energikälla, vilket innebär att mycket koldioxid släpps ut innan elbilen ens är producerad. Framtidens gruvnäring kan mycket väl komma att drivas av förnybar energi, men där är vi inte än.

– De miljömässiga fördelarna med en elbil börjar i stället när den väl rullar på vägarna. Ju mer du kör, desto kortare tid tar det innan elbilen blivit mer klimatsmart än en bil som drivs med fossilt bränsle. Kör du däremot väldigt lite med din bil, då kanske du ska fundera ett varv till på om en elbil är rätt val, förklarar Anna Henstedt.
 

Värsta bilarna försvinner

Är det då överhuvudtaget värt att köpa en ny elbil om man har en fungerande konventionell bil? Anna Henstedt tycker inte att du ska vara så rädd för att byta ur ett miljöperspektiv.

– Visst ska en ny bil produceras om du väljer att köpa nytt, men du kommer ju också att sälja din nuvarande bil vidare. Troligtvis kommer den köparen att ha en äldre bil än din, med högre utsläpp, som i sin tur säljs vidare till en köpare med en ännu äldre bil. Det här leder till att utsläppen blir lägre i hela kedjan, och i förlängningen till att de allra sämsta bilarna försvinner från marknaden.

Den största vinningen ligger alltså kanske i att de äldsta bilarna, de med högst utsläpp, slutar rulla på våra vägar. – När de väl skrotas så tas det mesta om hand – i Sverige är det lag på att minst 95 procent av din skrotade bil måste återvinnas eller återanvändas.
 

Att byta till elbil eller köra vidare är med andra ord ett beslut med många parametrar – och kanske är rätt val ofta någonstans mittemellan. Den som väljer att byta upp sig till en mer bränslesnål bil gör också en insats för miljön, och samma sak gäller när du tankar biobränsle som ju har lägre koldioxidutsläpp. Snart finns dessutom ännu en möjlighet.  På sikt kommer fler och fler begagnade elbilar att komma ut på marknaden, då blir det ett mycket intressant alternativ för den som vill köpa en mer miljöanpassad bil!

 

”Kör du däremot väldigt lite med din bil, då kanske du ska fundera ett varv till på om en elbil är rätt val”