Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Filip Wiqvist är ny vd på Kraftpojkarna: ”Ett privilegium att få vara med på den här resan”

I höstas tillträdde Filip Wiqvist som ny vd på Kraftpojkarna, en av Sveriges ledande leverantörer inom solenergi, energilagring och laddinfrastruktur. Här berättar han bland annat om vad som fick honom att tacka ja och hur branschen förväntas växa under året.


Hej och grattis till din nya roll Filip! 
Hur känns det och vad var det som lockade dig till Kraftpojkarna?

Tack, det känns verkligen jättebra! Jag har följt Kraftpojkarna i många år och kände väl till deras goda renommé. Att jag tackade ja beror på flera saker; dels stämde organisationens behov väl in med min kompetens och erfarenhet, dels befinner sig solenergibranschen i ett otroligt spännande skede just nu. Att få vara med på den utvecklingsresan känns som ett privilegium. Slutligen har jag i takt med att jag blivit förälder också funderat allt mer på vilket samhälle jag vill vara med och skapa till mina barn och de som kommer efter oss. Därför känns det helt rätt att vara en del av Kraftpojkarna, ett företag där vi arbetar för en hållbar omställning varje dag. 
 

Du har jobbat inom branschen i flera år nu och kommer senast från Öresundskraft. Hur tycker du att marknaden utvecklats de senaste åren?

 Kraftpojkarna har varit pionjärer i branschen och har gjort ett fantastiskt arbete trots många gupp på vägen. Utmaningarna har handlat om alltifrån otydlighet från staten, global råvarubrist och höga råvarukostnader, till covid-19 och alla utmaningar som medföljt med pandemin.

Marknaden i stort har gått från att locka early adopters och de tekniskt kunniga, till att vi nu befinner oss i ett läge där allt fler fått upp ögonen för potentialen med solenergi. De höga elpriserna som varit under vintern har också bidragit till att fler börjar se sig om efter långsiktiga och hållbara alternativ. Potentialen i vårt erbjudande med solceller, laddning och energilagring är enorm och hela solenergibranschen förväntas växa med mellan 40–60 procent i år jämfört med 2021. 


Vad tycker du utmärker Kraftpojkarna bland era konkurrenter?

Faktiskt brukar vi tänka på de andra grossisterna i branschen snarare som kusiner än konkurrenter, där vi alla arbetar mot samma hållbara mål. Men en sak som utmärker oss är att vi arbetar för att få andra att lyckas, och vi har valt att inte själva marknadsföra oss eller sälja direkt mot slutkonsument. Som partner till återförsäljare och ett 30-tal elbolag gör vi allt vi kan för att de ska bli framgångsrika. Vi har också en unik position med vår installationsverksamhet, där vi byggt upp en rikstäckande installationstjänst, både med egen personal och certifierade partners.


Vad skulle du säga till personer som funderar på om solceller är något för dem?

Att investera i solceller är en bra affär med hög avkastning som går att räkna hem på bara några år, ännu snabbare om du lägger om dina lån till ”gröna” med bra ränta. Det är en win-win, både för dig, din ekonomi och miljön. 


Hur ser du på OKQ8:s ägande?

Att ha OKQ8 i ryggen är en stor styrka och fördel, det ger oss både muskler och skalbarhet. Tillsammans med dem, kunder och medlemmar, finns det stor potential att fortsätta utveckla våra gemensamma värden mot ett fossilfritt och mer hållbart samhälle. Den resan ser jag verkligen fram emot!

Läs gärna mer om Kraftpojkarna här.