Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Barn i bil

Så ska barnen sitta säkert i bilen

Det dyraste vi har – barnen. Och självklart ska de sitta säkert i bilen. Att de ska färdas bakvända när de är nyfödda är nog ingen nyhet längre för oss i Sverige men det finns fortfarande mycket att lära kring barns säkerhet i bilen.


Vi har tagit experthjälp av tidningen Vi Bilägare som varje år testar alla nya bilar på marknaden och där bland annat säkerhet är en viktig komponent. Reporter Nils Svärd är själv småbarnsförälder och nyligen testade han barnsäkerheten i tidningens långtestbilar tillsammans med sina söner Herman 6 år och Edgar 3 år.

Ta av ytterkläder

 Vi närmar oss kallare väder och i och med det varmare kläder.  

– En av de viktigaste sakerna vintertid, oavsett långfärd eller en sväng runt kvarteret, är att ta av bylsiga ytterkläder. De gör att bältet inte smiter åt kroppen tillräckligt bra och att sitta med lösare bälten ger dels högre påfrestningar på nacke och rygg vid en krock men för framåtvända barn finns det också en risk för underglidning. Är barnet så gammalt att det tar på sig bältet själv, dubbelkolla alltid att bältet är åtdraget, särskilt över höfterna, förklarar Nils.

När vi så småningom väl befinner oss i vinterkylan är det inte alltid så behagligt att sätta sig tidigt på morgonen i en kall bil. Och tomgångskörning är heller inte ett alternativ. 

 – Om du har möjlighet så investera i en rejäl kupévärmare. Gärna en fjärrstyrd bränslevärmare om man inte har möjlighet till varmgarage. Då blir det behagligt att sätta sig i bilen utan ytterkläder. 

Barnsäkerhet viktig faktor vid biltest

 Även valet av bil påverkar barnsäkerheten. För Vi Bilägare är just barnsäkerheten viktig när det testas nya bilar. Nils berättar att varje testbil analyseras noggrant.

- Dels testmonterar vi olika typer av bilbarnstolar på samtliga passagerarplatser, dels granskar vi säkerhetsutrustningen för barn. Tyvärr är säkerhetsfunktioner för baksätet ett sorgligt nedprioriterat område inom bilindustrin. Här finns stora skillnader mellan bilarna. Baksätet bör vara utrustat med bältesförsträckare och bältesbegränsare som ser till att minska belastningen på den sköra barnkroppen, speciellt nacke och rygg, vid en krock. Sedan är det bra om det finns sidokrockkuddar för baksätet. Tyvärr är bältesfunktionerna och sidokrockkudde fortfarande ovanlig säkerhetsutrustning för baksätespassagerarna.

Euro NCAP

För att kolla om bilen är säker i allmänhet och barnsäker i synnerhet finns krocktester från Euro NCAP, det europeiska krockinstitutet som betygsätter säkerheten vid olika krocksituationer.

– Här har barnsäkerheten en egen rond och det finns bra information om modellens säkerhetsutrustning och barnanpassning.

Bakåtvänd för bästa säkerhet 

Ska du köpa ny bil och hittat en säker bil, enligt krocktesterna, är nästa tips att även provmontera bilbarnstolarna.

– Kolla så att de får plats som ni har tänkt er. Kolla också att bältet är tillräckligt långt för babyskyddet och att det finns tillräcklig plats bakom föraren. Och kolla att krockkudden fram är avstängningsbar, även på relativt nya begagnade bilar är det inte säkert att krockkudden fram går att stänga av. Detta var under många år tillval, så varje exemplar är unikt.

Korrekt höjd

När sedan babyskyddet och bilbarnstol monteras är det viktigaste att de sitter fast ordentligt. Dra åt alla remmar och bälten och här är Isofix-fästen till god hjälp. Till babyskyddet finns en så kallad bas, som man ställer babyskyddet på. Det ger i sig inte högre krocksäkerhet, men det underlättar att man monterar skyddet korrekt.

– När barnet blivit så stort att det sitter på en bilkudde är det viktigt att se till att bältet löper korrekt över axeln. Om barnet sitter fram är det bra om din bil har höjbar passagerarstol för att få en bra höjd, och justera också bältesfästet på B-stolpen (stolpen mellan fram- och bakdörr) för att ställa in korrekt höjd. Midjebältet ska löpa över höfterna och diagonalbältet ska gå över axel/nyckelben.

Var i bilen ska barnen sitta?

Tidigare löd rekommendationerna att barn ska sitta bak. Men tack vare förbättrat krockskydd, finns inte längre någon plats som är säkrare än den andra.

– I alla fall inte för framåtvända barn. Snarare är det så att framsätet har fler säkerhetsfunktioner jämfört med baksätet. Personligen tycker jag att bakåtvända barn bör sitta bak för att inte störa förarens uppmärksamhet.

I dag har sjusitsiga bilar blivit populära för stora familjer där alla får plats. Längst bak finns då en tredje stolsrad som ofta går att enkelt fälla ner i bagageutrymmets golv när sätena inte används. Ofta är dessa platser trånga och kräver att passagerarna är mindre personer för att få plats. Men här kan säkerheten skilja och också saknas.

– Oftast är säkerhetsutrustningen klart sämre på den tredje stolsraden och det skiljer mellan tillverkare och modeller. Det är inte omöjligt att krockgardiner för huvud bara täcker de första två stolsraderna, som exempel. Och bältesfunktionerna är ofta obefintliga allra längst bak.

Experten berättar
Vi Bilägares Nils Svärd hjälper oss reda ut hur våra barn åker säkert i bilen.

Så färdas barnen säkert

Babyskydd 
De allra minsta ska sitta bakåtvända i ett babyskydd. Gärna monterat så upprätt som möjligt för att avlasta barnets nacke vid eventuell krock. När de är gamla nog att kunna sitta själv, kan man byta till en bakåtvänd bilbarnstol. 

Bakåtvänd
Så länge det går. Det finns en svensk policy gällande barnsäkerhet i bil. Bakom rekommendationen står representanter för bilindustrin, Trafikverket, NTF, VTI, barnstolstillverkare, Autoliv och Folksam. I rekommendationen står det att barn ska sitta bakåtvänt till minst fyra års ålder.

Framåtvänd
För större barn. Använd en bälteskudde, integrerat barnskydd eller bältesstol med ryggstöd som ser till att leda bilens säkerhetsbälte rätt över barnets axlar och höft. 


Främre passagerarsätet
Om barnet sitter fram, ska passagerarkrockkudden vara avstängd så länge barnet är under 140 centimeter. Däremot har nyare bilar en snällare form av krockkuddar och då är rekommendationerna att ha krockkudden aktiverad. Kolla i er bils instruktionsbok. Vid tveksamheter håll krockkudden avstängd.