Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Lotta

Vinnande vägval - Lotta berättar om sitt engagemang i OK

Med ett förflutet inom hästsport och ett flitigt resande i Liberalernas tjänst, är bilen en viktig pusselbit i Lotta Wahlminos vardag. Här berättar hon om sitt förtroendeuppdrag för OK, medlemsförslaget för minskat matsvinn och hur mobilitet möjliggör en aktiv livsstil.

Det fanns en tid då Lotta Wahlmino och hennes dotter Emma sågs som ler och långhalm på hästhoppningstävlingar runtom i södra Sverige. Lotta brukade köra hästtransporten och coacha sin dotter som tävlade i regional ponnyhoppning. Medlemskapet i Ridklubben Udden och sedermera Ölands Ryttarförening, liksom sitt engagemang i flera andra föreningar, har gett Lotta en god inblick i föreningslivet. Således föll det sig naturligt att bli OK-medlem och sedermera ta sig an ett förtroendeuppdrag.

– Ifjol frågade en bekant om jag ville bli valberedare i OK. Vid det laget hade jag läst på en del om föreningens värdegrund och organisation. Det var ett lätt val att tacka ja, berättar Lotta, som främst har fattat tycke för OK:s djupgående miljöengagemang och medlemmarnas möjlighet att påverka föreningen.


Tror på att påverka samhället i rätt riktning

– OKQ8 visar att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt – att värna om mobilitet och samtidigt verka för klimatsmarta transporter genom att exempelvis fasa ut fossila bränslen och bygga miljövänliga biltvättar. Jag tror på idén att vara med och påverka samhället i rätt riktning istället för att utöva bojkott mot bilåkande. OK är ett utmärkt forum för att göra skillnad eftersom föreningen finns nära sina medlemmar genom lokala ägarombud och regionstämmor. Ett förslag från en medlem kan få stort genomslag, säger Lotta.

Till vardags arbetar Lotta som gymnasielärare i Kalmar och hon är även fritidspolitiker för Liberalerna. I höstas kandiderade hon till riksdagen vilket innebar att hennes redan flitiga resande intensifierades ytterligare. Eftersom Lottas pappa och bröder bor kvar i hemstaden Stockholm, och hennes mamma är bosatt i Växjö, blir det även många resor till nära och kära under helgerna.

 

Lotta Wahlmino - medlem och förtroendevald
Bor: Kalmar.
Familj: Vuxna barnen Emma och Anton samt hunden Leo, en shetland sheepdog på nio år.
OK-medlem sedan: 2017.
Förtroendeuppdrag för OK: Valberedare sedan ett år tillbaka.
Fritidsintressen: Politik, att spela tennis och gå långpromenader med Leo utmed Kalmarsund.
Bäst med OK: Att det är en medlemsstyrd förening där alla kan vara med och påverka.
"Mobilitet betyder allt för mig. Det är tack vare bilen som jag har möjlighet att leva det liv jag gör idag”

Ett ämne som engagerar Lotta lite extra är återvinning. Hon har därför lämnat ett medlemsförslag till OK i syfte att minska matsvinnet.

– Det finns en app som heter ”Karma – Rädda mat” som fungerar så att restauranger, caféer, drivmedelsstationer med flera kan saluföra mat som närmar sig sitt bäst före-datum. Användarna får en notis i telefonen när de befinner sig nära ett ställe som säljer mat via appen och kan köpa exempelvis en lunch för halva priset. Mitt förslag är att OKQ8:s stationer bör ansluta sig till appen för att i ännu större utsträckning bidra till en hållbar värld, berättar Lotta.

OKQ8 delar Lottas syn på vikten av att minska matsvinnet och samarbetar sedan 2018 med Karma. Idag är 19 stationer anslutna till appen och målet är att alla bemannade stationer ska erbjuda tjänsten. Här kan du läsa mer om det.