Bild
Nästa artikel
Därför frågar vi om dina insättningar på OK Sparkonto

Därför frågar vi om dina insättningar på OK Sparkonto

Har du fått frågor kring ditt användande av OK Sparkonto? Här svarar vi på varför.

I augusti 2017 trädde ett nytt penningtvättsdirektiv i kraft som vi på OK enligt lagen är skyldiga att följa eftersom vi erbjuder en finansiell produkt, OK Sparkonto. Lagen innebär att vi måste ställa ett antal frågor till dig som gjort egna insättningar på OK Sparkonto de senaste sju åren. Frågorna handlar om hur du använder OK Sparkonto och att vi ställer dessa frågor följs upp regelbundet av finansinspektionen.
 

Har du fått två blanketter?

Utöver detta har också OKQ8 Bank en laglig skyldighet att fråga sina kortkunder om deras användning. Om du har fått blankett både från oss på OK-föreningarna och av OKQ8 Bank, är det alltså därför.


Tillsammans följer vi lagen

Vi tror att alla våra medlemmar, precis som vi, är måna om att följa lagen. Samtidigt förstår vi att de här blanketterna kan väcka frågor. Därför har vi här nedan sammanfattat några av de vanligaste frågorna.

Fler svar kring OKQ8 Banks frågor till dig som kortkund hittar du på www.okq8.se/kundservice. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att ringa OK:s och OKQ8:s gemensamma kundservice på telefon 020 - 65 65 65. De har öppet helgfria vardagar kl. 08:30–17:00.


Läs mer om lagstiftningen och lagen om åtgärder mot penningtvätt hos Finansinspektionen.
 


Vanliga frågor & svar

 

Varför ställer OK frågor om penningtvätt?

Enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism är vi skyldiga att ha god kännedom om de av våra medlemmar som gör, har gjort eller vill göra egna insättningar på OK Sparkonto. För oss är det självklart att vi ska följa lagen och minimera risken för att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism, det tror vi att det är även för våra medlemmar.

OK är ju ingen bank – varför får jag detta brev från er?

Det stämmer att OK inte är en bank. Däremot är OK Sparkonto en finansiell produkt och den omfattas av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Varför har jag fått två brev?

Det ena är från OK och det andra från OKQ8 Bank, då vi är två olika företag med olika finansiella produkter.

Misstänker ni mig för brott?

Frågorna har inget att göra med personlig misstanke mot dig som individ utan ställs till alla som gjort egna insättningar på OK Sparkonto de senaste sju åren.

Jag har 0 kr i saldo – varför måste jag fylla i blanketten?

Vi skickar ut blanketten till alla som gjort egna insättningar någon gång de senaste sju åren. Om du vill fortsätta ha möjlighet att göra insättningar på OK Sparkonto ber vi dig återkomma med ifylld blankett.

Jag har inte använt OK Sparkonto på flera år – varför hör ni av er till mig?

Vi hör av oss till alla de kunder som gjort egna insättningar någon gång de senaste sju åren. Om du inte vill använda OK Sparkonto mer för egna insättningar ber vi dig höra av dig till oss så slipper du få några påminnelser från oss. Du förblir då OK-medlem men kan inte längre göra egna insättningar på Sparkontot.

Om jag inte vill använda OK Sparkonto för egna insättningar längre – kan jag låta bli att fylla i blanketten?

Ja. Hör gärna av dig till kundservice i så fall så slipper du få påminnelser från oss. Du förblir då OK-medlem men kan inte längre göra egna insättningar på sparkontot.

Kan jag fortsätta vara medlem om jag uppger att jag inte vill använda sparkontot mer?

Självklart. Det är endast din möjlighet att göra egna insättningar på OK Sparkonto som upphör. Ditt medlemskap förblir i övrigt detsamma.

Kan jag fortsätta spara min återbäring och ränta på OK Sparkonto om jag inte fyller i blanketten?

Ja. 

Vad händer om jag inte svarar på frågorna?

Vi på OK är skyldiga att lära känna våra kunder väl enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt. Om vi inte får svar på frågorna får vi inte låta dig fortsätta göra egna insättningar på sparkontot.

Kommer mitt konto att spärras nu?

Nej, ditt sparkonto fungerar precis som vanligt så länge vi får in blanketterna från dig. Det är först om svar uteblir som vi enligt lag inte får låta dig fortsätta göra insättningar på sparkontot. Du kan dock fortsätta vara medlem och spara din återbäring på sparkontot.

Vart ska jag skicka blanketten?

OK Medlemstjänst
c/o OKQ8 Kundservice
Box 502
77427 AVESTA