Bild
Nästa artikel
Att bli medlem - medlemskapet och förmånerna

Att bli medlem - medlemskapet och förmånerna

Vad innebär det att vara medlem i OK ekonomisk förening? Och varför ska du bli det?

Ditt medlemskap i OK ekonomisk förening är ett delägarskap i ett bolag som omsätter ca 8 miljarder kronor. Detta kapital, tillsammans med makten hos 710 000 medlemmar, ger oss kraft att påverka utvecklingen på den svenska energimarknaden.

Totalt, med de andra OK-föreningarnas medlemmar inräknade, är det idag ca 1 miljon människor som är medlemmar i OK.

Det är många som insett fördelarna med att vara medlem i OK ekonomisk förening. Varje medlem har en röst. Vad och hur vi ska göra bestämmer vi med andra ord tillsammans och våra beslut är långsiktiga. Därför är ett etiskt, klimatsmart och i övrigt hållbart förhållningssätt A och O i vår verksamhet.

Insatsen för att bli medlem är 250 kronor. Den medlem som begär utträde ur föreningen får tillbaka sin insats plus ränta. Insatsen kan erläggas kontant eller byggas upp över åren genom en successiv överföring av upparbetad återbäring eller insatsränta.
 

Ett lönsamt medlemskap

Som medlem i OK är du med och äger hälften av Sveriges största drivmedelsbolag, OKQ8. Det är ett lönsamt medlemskap. OK:s medlemmar har historiskt betalat lägre pris för bensin och diesel än andra bilister. Du får återbäring en gång per år efter OK-föreningens årsstämma, dvs runt juni-juli ungefär. Återbäringen föreslås av styrelsen och beslutas om av ägarombuden på föreningsstämman. Återbäringen är helt enkelt en summa pengar som du får tillbaka som medlem på det du handlar på OKQ8.

Förutom delägarskapet i OKQ8 är du bland annat delägare i ett energiutvecklingsbolag, en pelletsfabrik och ett tidningsförlag.
Som delägare har du ett ansvar som du delar med resten av medlemmarna. Att inte vara skyldig någon för mycket pengar är det enda sättet att skaffa sig oberoende. Det ger oss möjlighet att kunna fatta beslut som ger den förändring vi gemensamt vill ha. Roligast är det när vi fattar beslut som gör det bättre för medlemmarna eller miljön. Men det finns också tunga beslut – som när vi måste lägga ner en station som går med förlust. I vårt uppdrag till OKQ8 är vi tydliga med att vi ska agera så att vi inte riskera medlemmarnas pengar.

Tycker du att förändringen går för långsamt? Finns det något vi kan göra bättre? Lämna din åsikt. Kom med idéer och förslag, starta en diskussion och få med dig andra. Eller skriv en motion!

Bli medlem i OK

För att bli medlem i OK, klicka på denna länk och fyll i formuläret.
Du kan också enkelt bli medlem genom att skicka ett sms. Såhär gör du:

  1. Använd mobiltelefon och knappa in 71120 som mottagare.
  2. Skriv OKQ8 (stora bokstäver) MELLANSLAG följt av ditt personnummer
  3. Du kommer att få tillbaka ett meddelade där vi tackar för att du valt att bli OK medlem, samt att ditt kort förväntas komma inom 5 arbetsdagar. 
     

Här kan du ta del av allmänna villkor för medlemskapet i OK
Här kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter 

Det finns sex olika OK-föreningar

Det finns sex olika OK-föreningar i landet och vilken förening du är medlem och ägare i beror på var du är folkbokförd. Texten på denna sida berör främst dig som är medlem i OK ekonomisk förening, vilket är den största OK-föreningen men 700 000 medlemmar. Information för dig som är medlem i någon av de andra fem föreningarna hittar du genom att följa länkarna här: 

Om du är osäker på vilken förening du tillhör kan du titta på något av de utskick du fått från oss, där framkommer det tydligt vilken förening som är avsändare och därmed är den förening du är med och äger.

Vanliga medlemsfrågor

Har du frågor som rör ditt medlemskap, till exempel om ditt saldo- och räntebesked, återbäring eller VISA-kort? Svaren på de vanligaste frågorna hittar du här. Du kan också kontakta kunderservice via telefon 020 - 65 65 65.