15 lekar för resan
Lätt
Samla bilar
Välj varsitt bilmärke, bilfärg, husfärg, djur eller annat som ni letar efter längs vägarna. Tävla om vem som kommer först till ett bestämt antal eller ser flest under en viss tid. Är ni bara två deltagare kan ni samla samma sak på varsin sida av vägen, annars får varje person en kategori. Ni kan också samarbeta och försöka hitta till exempel så många bilmärken som möjligt.
Eldorado
Här gäller det att vara kreativ med bokstäver. En person säger ett ord och nästa följer upp med ett ord som börjar på sista bokstaven i det föregående ordet. Algeriet – Tunisien – Niger och så vidare. Den som inte kommer på ett ord åker ut och till slut är det en ensam vinnare kvar. Förslag på kategorier: städer, länder, livsmedel, djur, växter, kändisar, filmkaraktärer.
Introtävling
En person sjunger eller spelar upp intron till olika låtar. De andra i bilen ska sjunga refrängen eller säga artist och låt.
Sant-sant-falskt
Turas om att säga tre påståenden om er själva, två sanna och ett falskt. Övriga ska gissa vilket som är falskt. Exempel: ”Jag har ätit middag med kungen”, ”Jag har nio tår”, ”Mitt drömresemål är Svalbard”. En lek som är extra kul om ni inte känner varandra så bra!
Frågesport
Förbered frågor innan resan eller hitta på under tiden. Om barnen har någon faktabok kan de själva eller en vuxen ställa frågor baserat på den. Annars är internet, instruktionsboken och innehållsförteckningar vänner när fantasin tryter.
Medel
Registreringsskyltar i nummerordning
Spana efter registreringsskyltar med nummer i ordning: 001, 002, 003 och så vidare. Gör det till en följetong genom att utmana er att komma till ett högre nummer än förra långresan, eller så tar ni vid där ni slutade sist.
20 frågor
Någon i sällskapet tänker på en person som hen tror att alla i bilen känner till. Övriga ställer ja- och nej-frågor för att lista ut vem det är. ”Är det en kvinna?” ”Lever hon?” Klarar frågeställarna av att lista ut vem det är på under 20 frågor vinner de, annars vinner uttänkaren. Eller så håller ni på tills den hemliga personen avslöjats.
Norsk karaoke
En person lyssnar på musik i hörlurar och nynnar. Övriga ska gissa låt och artist. Garanterad skrattfest!
Bilbingo
Gör ett gäng rutbrickor som du fyller med vägskyltar, djur, bensinstationer, bilfärger och annat som syns längs vägarna. Passagerarna håller utkik efter sakerna på sin bricka och kryssar. Ibland kan man få hålla på en stund, och precis som i all bingo kan ni börja med en rad, sedan ta två och till sist hela brickan.
Överkurs
Vill ni göra det mer utmanande får bara en person räkna varje sak. Exempel: Både Alice och Axel har 70-skylt på brickan, men bara den som ropar ”70-skylt” först får kryssa, den andra får snällt vänta tills det dyker upp en ny.
Ja- och nej-leken
Turas om att ställa frågor till varandra. Uppgiften är att inte svara ja, nej eller tveka. ”Är det soligt ute?” ”Vill du åka skidor?” Vi lovar, det är svårare än det låter! Andra varianter är att man inte får svara sanningsenligt (”Vilken färg har Sveriges flagga?” ”Lila och turkos”) eller att man inte får börja skratta. Den som utför någon av de olovliga handlingarna får en prick, den som har tre prickar är ute.
Sänka skepp
En klassisk lek som även fungerar fint i fordonet. Perfekt för de lite äldre syskonen att hålla sig sysselsatta med en stund. Ett antal skepp av varierande storlek placeras ut på rutat papper i en tabell numrerad till exempel 1–10 och A–J. Sedan börjar jakten på att sänka motståndarens flotta genom att ange koordinater och få bom eller träff som svar. Har ni aldrig spelat förut? Googla er till mer detaljerade instruktioner eller fråga en äldre person som förmodligen minns leken från bandomen.
Reseversioner av sällskapsspel
Fia med knuff, På spåret, Geni, M.I.G. Många spel finns i smidiga mindre versioner att förvara i bilen eller plocka med på långresan.
Svårt
Korsord tillsammans
Plocka med en korsordstidning eller dagstidningens helgkryss. En person leder kryssandet genom att läsa upp ledtrådarna för övriga och fylla i orden. Byt person som har tidningen i knät då och då så kommer de plötsliga genombrotten. Småputtrigt och perfekt för helgutflykten.
Så ska det låta
En person säger ett ord och övriga ska så snabbt som möjligt sjunga en låt där ordet finns med. ”Katt” – Alla snubbar vill ju vara katt. ”Blomma” – Kiss from a rose. Det är svårare än man tror att komma på en låt i stunden, du kan behöva övertyga dina medpassagerare att sången du brustit ut i inte alls är långsökt. Spela i lag eller enskilt.
Med andra ord
Ta med brickor från det klassiska spelet eller skriv egna lappar. En person beskriver det ord som står på lappen, utan att säga ordet. Jultomte – ”han kommer med klappar 24 december”, fredagsmys – ”när man samlas hemma innan helgen och äter chips och kollar på tv”. När medspelarna gissar rätt tar ordbeskrivaren nästa lapp. Efter en minut går turen över till nästa person. Dela upp er i två lag eller låt alla gissa. Bestäm tema- eller ordklasskategorier efter eget huvud och intresse. Några förslag: substantiv, verb, djur, livsmedel, finns i hemmet, kändisar, musik, finns längs vägen.
Ord av registreringsskylt
Bilda ord av bokstäverna i registreringsskyltar – i den ordning de står eller i full anarki. HGG – hagelgevär, MOC – mocka, BTE – berättelse. Om tävlingsmomentet är viktigt kan ni räkna poäng baserat på ordets längd, ni väljer själva om långa eller korta ord ger högst poäng.
Överkurs
Vill ni göra det ännu svårare? Håll er ifrån sammansatta ord. För bokstäverna AÄK är till exempel inte ”sandsäck” tillåtet, men utbrister du ”andäktig” är äran och poängen dina!
Till sist: Kom ihåg att som förare hålla fokus på vägen, händerna på ratten och att tysta leken alltid kan slängas in som pausunderhållning. Trevlig resa!