Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anläggning.

Sekab producerar 65 000 liter handsprit till sjukvården

Kemi- och cleantechföretaget Sekab, som OK ekonomisk förening är delägare i, ställer om produktionen för att leverera handsprit till sjukvården. Det efter en dispens från Kemikalieinspektionen. Inom en till två veckor räknar bolaget med att ha producerat 65 000 liter handsprit gjord på etanol från Örnsköldsvik.

– Smittspridningen av coronaviruset måste fördröjas och de äldre skyddas från smitta. Här i Örnsköldsvik har vi en hundraårig tradition av att förädla etanol och självklart vill vi hjälpa till att producera handsprit till sjukvården i detta akuta läge. Nu har vi tack vare ett snabbt agerande från berörda myndigheter fått klartecken att producera både handsprit och desinfektionsmedel.

- Tomas Nilsson, vd på Sekab.

För att företag ska få tillverka och sälja handsprit och desinfektionsmedel krävs att man finns registrerad hos den Europeiska kemikaliemyndighetens, Echa. Med anledning av coronaviruset meddelade den svenska Kemikalieinspektionen under fredagen att man lättar på reglerna och inte kommer att kontrollera om företag finns på Echas lista. Därför har Sekab beslutat att omedelbart ställa om till produktion av handsprit.

Sekab har redan fått förfrågningar från läkare, kommuner och regioner om att köpa handsprit. Enligt rekommendation från Socialstyrelsen kommer handspriten att fördelas till de verksamheter som har störst behov. De första 15 000 literna tillverkas under fredagen den 20 mars och görs av bland annat etanol från bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik.

Läs hela pressmeddelandet på Sekabs hemsida. Klicka här för att komma dit. 

Bild: Sekab

Om Sekab
Sekab är ett svenskt kemi- och cleantechföretag som förädlar etanol till biodrivmedel och kemikalier. Bolaget utvecklar bioraffinaderiteknik för nya hållbara produktmöjligheter baserade på cellulosaråvaror. Verksamhet och anläggningar finns i Örnsköldsvik.
Ägande
OK ekonomisk förening äger Sekab till 9,9 procent.