Mobil biltvätt med vattenånga

I oktober 2019 slog OKQ8 upp portarna för bilvårdstjänsten SteamRex by OKQ8. Tjänsten erbjuder mobil biltvätt vilket innebär att kunden får sin bil tvättad på valfri plats - till exempel hemma eller på jobbet. För att göra rent bilen används ångteknik.

Tekniken innebär att bilen tvättas med vattenånga för att ta bort smuts, fläckar och bakterier. Vi pratade med Björn Perman, vd för SteamRex by OKQ8 och tidigare Senior Business Developer på OKQ8, som berättade mer:

- När vi tvättar bilen använder vi oss av ånga som med hjälp av det höga trycket och värmen frigör smutsen på ett effektivt och miljövänligt sätt. Smuts fångas sedan upp i microfibertrasor vilka byts ut kontinuerligt under tvätten.

Vinster ur olika perspektiv

Mobil biltvätt i kombination med ångteknik är för många en ny metod för att rengöra bilen. Fördelarna visar sig vara många, inte minst när det gäller miljön. Björn Perman förklarar:

- Ur ett miljöperspektiv är vattenbesparingen den största vinsten. Det går inte åt mer än cirka fem liter vatten vid en tvätt av en bil i normalstor storlek. Dessutom använder vi minimalt med kemikalier och inget bilschampo.

Vanligtvis brukar vi rekommendera att tvätta bilen på station, men med SteamRex by OKQ8 går det faktiskt bra att tvätta bilen var som helst.

- Det handlar framför allt om avrinningen. Med svamp och slang på uppfarten åker kemikalier och smuts från bilen rakt ut i dagvattnet. Den lilla vätskan ångan skapar med vår tjänst torkas upp med microfibertrasor kontinuerligt under tvätten, liksom smutsen, och därför sker ingen avrinning. Microfibertrasorna skickas i sin tur iväg till ett tvätteri som tar hand om avfallet på ett miljövänligt sätt, säger Björn Perman.

Flexibilitet

SteamRex by OKQ8 riktar sig till både privat- och företagskunder och för de sistnämnda är tidsbesparingen den största vinsten menar Björn. Företagen hinner nämligen lägga mer tid på annat och effektiviserar därmed sin verksamhet. För privatkunder ligger bekvämlighetsaspekten i framkant:

- Du får en ren bil när du vill och var du vill. Dessutom erbjuder vi en komplett biltvätt som rengör bilen både in- och utvändigt, men du kan välja att endast rengöra något av alternativen också. Ångan gör att vi kommer åt alla skrymslen i bilen och att dofter och skadliga bakterier avlägsnas, säger Björn Perman och fortsätter:

- Det spelar inte heller någon roll om du bor i villa eller lägenhet. Vi har med allt som behövs för att utföra tvätten i våra servicebilar. Det vi behöver är access till bilen, det vill säga att vi behöver kunna parkera vår bil bredvid, framför eller bakom bilen som ska tvättas.

Ju fler bilar desto bättre. Kunder som bokar flera bilar på ett eller samma ställe med SteamRex by OKQ8 premieras:

-  I vårt system kan vi tagga upp adresser där till exempel ett företag eller en bostadsrättsförening befinner sig. De som arbetar på den adressen kan sedan se i vårt system om någon annan gjort en bokning samma dag. Om de då lägger sin bokning i anslutning till den redan lagda bokningen får båda som har bokat en rabatt på 10 %, säger Björn Perman.

Med siktet framåt

I dagsläget finns SteamRex by OKQ8 i Stockholmsområdet och erbjuder biltvätt för alla typer av bilar, små som stora. Ambitionen är att växa till fler områden runt om i Sverige.

- Nu har vi varit igång i ungefär två månader och i dagsläget är fokus i Stockholm, men vi hoppas att vi snart kan trappa upp och rulla ut fler tvättbilar och även öppna på andra orter runt om i Sverige, avslutar Björn Perman.