Motion - 2025 / 12
Medlemskap och rättigheter
SYFTET MED MOTIONEN
Att det ska vara tydligare vilka som har rätt att vara medlemmar och vad medlemmarnas rättigheter är.
BAKGRUND
Det finns en otydlighet om vilka som har rätt att ingå medlemskap och varför. Det behöver också tydliggöras vad som är medlemsrättigheter då paragrafen är ofullständig. Det finns också skäl till att utöka medlemsrättigheterna.
MÅLSÄTTNING
I § 3.1 stycke 1 framgår att man ska vara bosatt inom EES-området för att bli medlem. Om föreningen är en svensk organisation borde kanske medlemmarna också vara svenska (svenskt medborgarskap är en av flera definitioner av svensk). Och man kan vara svensk och ändå bo utomlands. Då ska man ändå kunna vara medlem i OK men varför får man i så fall bara vara bosatt inom EES och inte resten av världen? Utlandssvenskar (som har svenskt medborgarskap) som exempelvis bor i Brasilien har inte möjlighet till medlemskap (för att de inte bor inom EES) men kinesiska medborgare (utan koppling till Sverige) som bor i Tyskland har möjlighet till medlemskap (för att de är bosatta inom EES). Är det meningen? Det borde ju antingen framgå i paragrafen att ett visst medborgarskap krävs (oavsett var i världen man bor och inte bara inom EES) eller att och varför just bostadens placering i världen är avgörande. Ett liknande bosättningskrav saknas i styckets andra mening om juridiska personers rätt till medlemskap. Samma geografiska bestämmelse,
avsett om det är bosättningskrav eller medborgarskap, borde gälla företag och organisationer så det blir konsekvent.
I § 5.1 stycke 2 framgår att medlem har rätt att delta med en röst vid val av ägarombud och regionens valberedning men även ersättare väljs och dessa utgör tillsammans regionens OK-råd. Det borde framgå av paragrafen. Det framgår inte heller att medlem har rätt att kandidera till nämnda uppdrag utifrån förutsättningar i kommande paragrafer.
Det är rimligt att få föredra sin motion och kunna svara på frågor från ägarombuden om det är något som är otydligt. Idag är det bara om motionären är ägarombud eller ersättare som tjänstgör som detta är möjligt. Om motionären istället är ersättare som inte tjänstgör eller annan medlem får motionären inte delta på föreningsstämman och det är synd.
Därför borde stadgan ändras så att medlem har rätt att delta på stämman i anslutning till att motionen behandlas och då kort föredra motionen samt kunna svara om ägarombuden har frågor.
Styrelsen har ju möjlighet att föreslå att stämman helt eller delvis ska ske via internet och då ska alla medlemmar kunna delta (enligt § § 8.6 och 8.10). Ett sätt att möjliggöra både för fler att vara åhörare och att alla motionärer ska kunna delta är att det görs via internet. Då kan en länk skickas till motionärerna där de kan koppla upp sig och på så sätt sitta hemma vid en dator och presentera motionen. Ägarombuden kan ha sin stämma på plats medan den helt eller delvis sänds på webben och under motionsavsnittet kan de motionärer som vill och inte
är närvarande ägarombud (ordinarie eller tjänstgörande ersättare) via länk föredra sin motion och svara på eventuella frågor.
ATT-SATSER
Att se över hur § 3.1 tydligare kan formuleras för att det ska vara tydligt vad som krävs för att bli medlem i föreningen.
Att ändra § 5.1 stycke 2 så att medlem har rätt att delta i val till OK-råd (ägarombud och ersättare) och regionala valberedare såväl som kandidat som röstande enligt § 8.1 och § 12
Att i § 5.1 stycke 3 lägga till att motionären har rätt att närvara på föreningsstämman och där föredra sin motion.
Att ändra § 8.3 stycke 2 genom att lägga till att medlem som i stadgeenlig tid lämnat in motion till stämman har yttranderätt och förslagsrätt kring sin motion (föredra och lämna yrkanden) men inte rösträtt.
Johan Björling (region 15)
Salem den 27 februari 2025 Motionen stöds av följande medlemmar Christer Guteman (region 15)
Sven Eklund (region 15)
Motionären föreslår att reglerna om hur man ska kan bli OK-medlem ska förtydligas och förenklas. Nuvarande skrivning innebär en omotiverad begränsning som styrelsen också vill ta bort.
Motionären vill också göra redaktionella ändring gällande var i stadgarna det står att man kan väljas till uppdrag. Frågan har skickats vidare till den parlamentariska utredningen.
Motionären lyfter vidare frågan om motionsställarna, oavsett om de är ägarombud eller inte, ska få föredra sina motioner på föreningsstämman. Detta är en fråga som varit upp flera gånger och som stämmorna avslagit. Som medlem har man företrädare i form av ägarombud som kan kämpa för din motion, här vilar det ett stort ansvar på ägarombuden att kontakta motionärerna när man får ta del av motionerna. Men det finns också ett ansvar för motionären att kontakta sina ägarombud för hjälp att föra fram respektive motion. Frågan om att låta medlem som lämnat in en motion själv föredra denna på årsmötet har också tidigare år - 2019, 2020 och 2021 - behandlats av föreningsstämman. Förslaget har då, på rekommendation av styrelsen, avslagits. Styrelsens inställning har inte förändrats.
OK ekonomisk förening har en representativ demokrati i vilken de närmare 910 000 medlemmarna på årsmötet företräds av ägarombuden. Det är dessa som har yttrande- och närvarorätt på föreningsstämman. Det skulle strida mot lagens intentioner och OK:s stadgar att låta enskilda medlemmar framträda inför stämman. I föreningar där medlemmar företräds av fullmäktige, i OK ekonomisk förenings fall av ägarombud, har fullmäktige närvarorätt på stämman. Den rättighet medlemmar har i detta avseende är att, om stämman medgett det, följa föreningsstämman över Internet (8.6 i stadgarna).
Styrelsens föreslår föreningsstämman besluta
Att bifalla 1:a attsatsen
Att anse 2:a attsatsen besvarad
Att avslå 3:e och 4:e attsatsen
Föreningsstämman beslutade
Att bifalla 1:a attsatsen
Att anse 2:a attsatsen besvarade
Att avslår 3:e och 4:e attsatsen.