Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Miljöhistorik

Genom historien har OK varit först med flera lyckade initiativ, bland annat en rad åtgärder som inneburit förbättringar för miljön.

Miljöfjäril1977 startar OK som första och enda svenska oljebolag försäljning av lågblybensin.
1985 ersätter OK den 93-oktaniga bensinen med blyfri 95-oktanig. Även denna gång var bolaget först.
1986 påbörjas arbetet med att upplåta mark för miljöstationer och även ansvara för tillsynen av dessa.
1994 installerar OK Sveriges första etanolpump.
1996 startar försäljningen av rapsdiesel (RME).
1997 börjar OK som första bensinbolag, på vissa stationer, att erbjuda bensin med 10 procents etanolinblandning. De andra bensinbolagen följer efter. På grund av rådande EU-bestämmelser blir man år 2000 tvungen sänka etanolnivån till 5 procent och de så kallade E10-pumparna avskaffas.
1998 blir OK i Årsta utanför Stockholm ”världens första energiservicestation”, när den som första anläggning börjar sälja E85, RME och biogas som drivmedel till bilar.


OK:s höga ambitioner på miljöområdet lever vidare genom OKQ8:

1999 bensin i miljöklass 1 introduceras på alla OKQ8-stationer.
2001 OKQ8 är först med att blanda 5 procent etanol i all 95-oktanig bensin i Mälardalen. Alla andra bensinbolag följer efter.
2003 OKQ8 blandar 5 procent etanol i all bensin. Året därpå följer övriga bensinbolag i landet efter.
2006 fordonsgas erbjuds (biogas och naturgas)
2006 E85-pumpar etableras på alla stationer med hög drivmedelsförsäljning.
I augusti 2006 börjar OKQ8 blanda i 5 procent RME (rapsmetylester) i all diesel.
2008 OKQ8 börjar sälja certifierad etanol. 
2008 70 procent av OKQ8:s alla hyrbilar  i personbilsklassen är miljöbilar.
2009 OKQ8 börjar tillsammans med E.ON bygga Sveriges största biogasnät.
OKQ8 deltar i projektet Cleantruck, tillsammans med Miljöförvaltningen i Stockholms Stad och AGA Gas AB.
OKQ8 inleder samarbete med Vi-skogen.

2012 OKQ8 klimatkompenserar som första drivemedelsbolag vissa personbilshyror och pengarna går till ett certifierat FN-projekt som bygger en vindkraftpark i södra Kina. Den hållbara stationen i Häggvik, Sollentuna invigs, med framkantsteknik inom energianvändning och materialval. Stationen har bland annat limträbalkar, sedumtak, CO2 som livsmedelskyla, LED-belysning och bergvärme. I maj publicerar OKQ8 sin första hållbarhetsredovisning och vi börjar testa 100% syntetiskt diesel.

2013 OKQ8s drivmedel Diesel BioMax väljs till Årets Miljöinitiativ på Återvinningsgalan. OKQ8 inviger Västsveriges första hållbara drivmedelsstation, som en del i arbetet att vara en fortsatt föregångare inom ramen för miljö, sociala och ekonomiska frågor.

2014 Sveriges konsumenter utser för färde året i rad OKQ8 som det varumärke som bedöms vara bäst på miljöarbete och socialt ansvarstagande bland drivsmedelsbolagen, enligt Sustainable brand Index. Ett samarbete inleds med Tesla, en av världens ledande tillverkare av elbilar. Samarbetet gör att laddstationer, så kallade Supercharges, sätts upp på ett antal stationer. Som ett led i att hjälpa cyklister nyttja cykeln hela året och hålla sin cykel ordning uppfördes cykelvårdsplatser i Västerås, Stockholm och Uppsala.

2015 OKQ8 redovisar hållarbetsarbetet i enlighet med GRI:s G4 direktiv och uppfyller FN:s Communication on Progress, en del av UN Global Compact som gör hållbarhetsarbetet mer transparent. Sillekrog Norrgående invigds i januari efter omfattande ombyggnation - nu miljöoptimerad med sedumtak, solceller, bergvärme och frikyla samt snabbladdning för elbilar. 
 

Lockarp hållbar station

Utanför Malmö i Lockarp, invigdes i januari 2016 OKQ8:s sjunde hållbara drivmedelsstation.


2016 OKQ8 vinner återigen pris som det varumärke som bedöms vara bäst på miljöarbete och socialt ansvarstagande bland drivsmedelsbolagen, enligt Sustainable brand Index. OKQ8 öppnar sin sjunde hållbara station, i Lockarp Malmö. De hållbara stationerna är optimerade för minsta möjliga miljöpåverkan med sedumtak, solceller, frikyla och bergvärme.

2017 OKQ8 vinner ännu en gång pris som det varumärke som bedöms vara bäst på miljöarbete och socialt ansvarstagande bland drivsmedelsbolagen, enligt Sustainable brand Index. Bolagets åttonde hållbara station invigs i Nykvarn utanför Stockholm och etableringen av 70 nya laddplatser påbörjas tillsammans med E.ON. 

Störst på grön biltvätt

Biltvätt

OKQ8 är stolta över sitt tvätterbjudande och över att vara störst i Sverige. Kunderna kan välja mellan tvätta-själv-hallar, snabbtvätt och biltvätt i automat. De rengöringsprodukter som används på OKQ8 är Svanenmärkta, maskinerna är de mest miljövänliga som finns att tillgå och efter hand byts reningsverken ut för att ta hand om slammet på bästa sätt.

Enligt uppdraget från OK ekonomisk förening ska miljöarbetet prioriteras på OKQ8 och det finns alltid med – det är grundläggande. OKQ8 är ledande i branschen inom miljöområdet och följer ständigt den tekniska utvecklingen för att hitta vägar att kunna göra ännu mer.

OKQ8 skänker en del av priset för biltvätt i automat (1 kr i Sverige och 50 öre i Danmark, inklusive moms) till organisationen bakom innovationen SOLVATTEN – en soldriven vattenrenare som kan ge användaren 75°C rent vatten.