Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anna med We Effect, Zambia.

Anna utmanade fattigdomen

Anna åkte som OK:s representant till Zambia för att på plats se hur We Effect utmanar fattigdomen genom kollektiv och entreprenörskap. Nu har hon kommit hem och berättar om sin resa.

Till vardags arbetar Anna Papatziamos HR-developer på OKQ8, men när We Effects grundar- och medlemsorganisationer fick chansen att skicka en av sina medarbetare på en utbildningsresa i organisationens arbete var hon inte sen med att skicka in en ansökan. 

– Jag läste om resan på vårt intranät och blev väldigt intresserad då jag länge varit sugen på att åka på en liknande resa. Denna resa skiljer sig från en vanlig semesterresa och jag ville uppleva något som kändes viktigt på riktigt, säger Anna. 

En viktig resa

Den 18-25 augusti reste representanter från Coop, HSB, Kf Stockholm, LRF, OK och Riksbyggen med We Effect till Zambia för att ta del av We Effects arbete i fält. 

Anna Papatziamos.
Anna Papatziamos i Zambia med We Effect.

 

Resan ingår i We Effects projekt “Utmana Fattigdomen”. Syftet med projektet är att öka kunskapen och engagemanget för de frågor We Effect arbetar med, hos We Effects medlemsorganisationer, för att vi tillsammans ska kunna arbeta för att utmana fattigdomen och bidra till de globala hållbarhetsmålen.

Vilka personliga intryck har du tagit med dig hem till vardagen?

Vi är väldigt privilegierade här i Sverige, men också att vi har skapat problem i ett modernt samhälle som egentligen inte är problem. Människorna som jag träffade i Zambia är så otroligt vänliga, tacksamma för det de har och visar mycket glädje. Vi kan lära oss mycket av dom!

Under fem dagar fick deltagarna träffa We Effects personal på region- och landkontoren i Zambia och We Effects lokala samarbetsorganisationer Cotton Association of Zambia och Civic Forum on Housing and Habitat.

Hållbart jordbruk, värdiga bostäder och finansiella tjänster

Resan följde projektets tre teman hållbart jordbruk, värdiga bostäder och finansiella tjänster. Deltagarna fick besöka ett antal projekt och själva delta i aktiviteter på samma teman.

We Effect i Zambia.

Under resan fick deltagarna bland annat lära sig mer om initiativet ”From farm to fabric”, där hela värdekedjan följs och avslutas med att kvinnor får utbildning i att spinna och väva bomullen, för att sedan kunna sälja slutprodukten – tygerna.

I Zambia utför kvinnorna den största delen av arbetet på fältet, medan männen i regel ansvarar för försäljning. Genom initiativet, i kombination med spara- och lånagrupper, får kvinnor möjlighet att själva ta kontrollen över hemmets ekonomi.

– Det är häftigt att se hur kvinnorna kan bidra med en inkomst till familjen och också att de har så mycket företagsanda i sig, säger Anna.

Genom studiecirklar i Mabele, Mumbwa, fick gruppen lära sig om hållbara jordbruksmetoder, som till exempel hur man bäst förbereder marken inför bomullsodling och samtidigt bevarar fukten i marken och sparar på vatten.

Det var över all förväntan. Gruppen som jag reste med var helt fantastisk! We Effect hade planerat resan väldigt bra. Vi hann med mycket men det kändes aldrig stressigt eller att schemat var pressat utan vi fick tid för samtal och reflektion. Människorna som vi träffade på landsbygden gav oss ett välkomnande över all förväntan! De bjöd på sång och dans och var väldigt glada att vi besökte dem.

Devisen "hjälp till självhjälp" gav intryck som består

Är det något i We Effects arbete du själv imponerades av extra?

Ja, dels att de ordnat resan på ett genomtänkt och bra sätt. Men framförallt hur de arbetar med partnerorganisationer på plats i Zambia. Det var imponerande att se vilken kraft som finns i de kooperativ som We Effect samarbetar med eller har startat upp. Deras arbetssätt ”hjälp till självhjälp” synliggjordes verkligen och det var fantastiskt att se att människor faktiskt får det bättre tack vare We Effects arbete.

Efter en långväga resa med många intryck kom du sedan tillbaka till Sverige. Vad var det första du gjorde när du kom hem? 

Kramade mina barn! Det tog ett par dagar att komma tillbaka till vardagen. Jag kände att jag fysiskt var hemma men inte mentalt.

Till sist, har du något tips till andra som vill bidra till We Effect arbete? 

Läs på om hur de arbetar. Om du är sugen på att arbeta ideellt kan jag varmt rekommendera We Effect. De utannonserar ibland volontärsuppdrag om du är intresserad av det. Deras hemsida är full av fakta och även enklare sätt att bidra med pengar, både enstaka gåvor och stående överföringar. Dessutom har de en väldigt fin gåvoshop jag tycker att man ska ta en titt på. 

Läs mer på Weeffect.se

 

 

Om We Effect
År 1958 var OK:s föregångare IC en av grundarna till biståndsorganisationen We Effect (tidigare Kooperation utan gränser).

Organisationen stödjer människor som lever i fattigdom i att själva bidra till utveckling och förbättra sina egna situationer.

Att kombinera lokalt företagande med demokratiskt deltagande i biståndsprojekt runt om i världen är målet med We Effects arbete.