Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Elbil

Elbilssemester i sommar – här är allt du behöver veta!

Snabbladdarnätverk, laddkort, räckvidd – det är mycket att hålla koll på när du ska ut på elbilssemester, speciellt när det är första gången. Vi har samlat några enkla knep och tips till dig som ska ge dig ut på vägarna i sommar.

Utvecklingen för elbilar och laddsystem utvecklas i snabb takt, och vi ser en stor skillnad från bara något år tillbaka. Idag kan de flesta elbilarna hitta passande laddplatser själva genom inbyggda navigationssystem - du knappar in ditt destinationsmål och bilen svarar med en rutt som visar var du behöver stanna och ladda. Däremot kan det såklart kännas skönt att ha bra koll på egen hand, utöver att förlita sig på navigationssystem. Nedan har vi listat 5 smarta tips som förbereder dig inför resan.

Tips 1: Välj gärna en bil med lång räckvidd

Det första du behöver tänka på är att välja en bil med minst 30 mils räckvidd, räknat med mätstandarden WLTP. Här handlar det inte om att det krävs för att resan ska vara möjlig, utan helt enkelt om att du inte ska behöva stanna och leta efter laddning var femte mil. Med 30 mils laddning kommer semestern att likna vilken bilsemester som helst.

”Allt om elbil” har man listat en rad elbilar där du kan jämföra räckvidd och få en överskådlig bild av dina valmöjligheter, där bland annat Citroën e-C4, Fiat 500e och Kia EV6 är exempel på bilar som har över 30 mil räckvidd. Ett annat tips är Peugeot 208 Electric - ett av OKQ8:s alternativ för dig som vill hyra elbil.

Tips 2: Håll utkik efter snabbladdare

Det andra tipset är att hålla dig inom det så kallade snabbladdarnätverket - för att semestern inte bara ska handla om att ladda bilen. Det finns olika sätt att ladda en elbil, och utan att bli för teknisk ligger den stora skillnaden i hur snabbt bilen laddas. Över natten, på några timmar eller på minuter. Här får du planera lite i förväg, beroende på vilken bil du har.

Ett bra verktyg för detta är ChargeFinder (finns både som webb och app) där du enkelt kan planera laddstopp på resan – bara ange mellan vilka platser du vill åka så beräknas en optimal rutt baserat på dina kriterier. Här visas alla snabbladdare på kartan utmed rutten och avstånd till de olika laddarna presenteras i listvyn. Vanligast bland snabbladdare är 50 kW som visas i mörkblått på kartan. Supersnabba laddare (HPC - High Power Charger) är laddare som ger en effekt från 100 kW upp till 350 kW. Laddare med effekt över 100 kW visas med lila ikon på laddkartan.

Tips 3: Ladda ner appar

Var stationerna ligger och vilka laddfunktioner de har hittar du på nätet eller via olika appar, såsom OKQ8 Elbilsladdning eller Laddkoll. En rekommendation är även att spana in den globala appen ”Plugshare” – extra bra om du ska ta bilen utomlands. Där lägger användarna själva in information om var stationerna ligger, om de fungerar, när de senast användes och så vidare.

Tips 4: Förbered betalning

En annan sak som du behöver hålla lite koll på är hur du kan betala för din laddning. Vissa stationer tar betalt genom en app, andra tar vanliga visitkort, och i andra måste du ha ett så kallat laddkort. Så det bästa är att i förväg planera dina olika resmål och ta reda på vad som krävs dit du ska. Ladda sedan ner apparna och beställ laddkort innan du ger dig iväg! Även här kan du ta hjälp av ovan tips – Chargefinder - där du kan planera din rutt och enkelt klicka på laddikonerna för att se vilket betalningsmedel eller vilken app som gäller för respektive stopp.

Tips 5:  Ladda när du kan - inte när du måste
Ett sista tips är att ansluta din elbil till en laddare även om du kanske inte behöver ladda där och då. Om du stannar på en plats med en laddningsstation, om bara i fem minuter, anslut kontakten.


Utvecklingen går framåt – startskott för utbyggnad av supersnabbladdare!

Okej - så det finns lite att hålla reda på inför den första elbilssemestern - men bli inte avskräckt! Redan nästa sommar eller till och med i slutet av denna semester så kommer du uppleva det hela mycket lättare. Utvecklingen av infrastruktur och funktioner för elfordon går fort framåt och utbyggnad av nätverk ökar i snabb takt. Dessutom är det i oktober äntligen dags för OKQ8:s nätverk för supersnabbladdning att ta fart. Planen är att etablera 800 laddplatser på 300 stationer runtom i landet innan 2026. Med dessa kan du ladda upp till 70 % snabbare och spara mer än en timme per laddning. Läs mer här.

5 snabbtips för en lyckad elbilssemester

  1. Håll koll på var alla laddstationer finns. Det finns olika nätverk och du kan behöva använda flera.

  2. Kolla dina standarder. Det är inte säkert att du kan ladda din bil i alla uttag.

  3. Säkra betalningen. Det finns olika betalsystem såsom speciella laddkort och appar som är bra att förbereda sig med.

  4. Ladda ner appar. Se till att du har rätt appar på telefonen, både för betalning och för att hitta laddstationer.

  5. Var inte rädd för att be om hjälp om du har svårt att hitta nattladdning. El finns ju i hela Europa, och människor är hjälpsamma om du bara frågar!