Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Folksams guide till säkra nya bilar 2023 - med låga utsläpp

Vad ska man köpa för ny bil 2023? Folksam guidar dig och rekommenderar nya bränslesnåla bilar som finns på den svenska bilmarknaden som klarar deras säkerhets- och utsläppskrav. Förutom högsta krocksäkerhet måste en rad säkerhetssystem såsom autobromssystem för både fotgängare och cyklister och filavåkningsvarnare eller filhållningsstöd vara standard. Samtliga bilar på listan är laddbara eller drivs med alternativa bränslen.

Rapporten bygger på analyser av säkra bilar med låga koldioxidutsläpp som bidrar till en tryggare tillvaro i en hållbar värld. Det är höga krav på säkerhet och miljöprestanda. Omställningen mot fossilfria biltransporter är i full gång och utvecklingen inom de områdena går snabbt framåt, därför justerar Folksam kraven varje år. Utsläppskraven siktar mot en utsläppsfri bilflotta till år 2030 och redan nu består listan endast av laddbara modeller alternativt med gas-, vätgas- eller etanoldrift. 

Läs mer under fliken Bränslesnål bil – vilket drivmedel är bäst för dig? Det finns även en sammanställd rapport från 2021 gällande säkerhet. 

Miljösmart och bränslesnålt

Känner du dig osäker på hur du ska välja en miljösmart och bränslesnål bil vid nästa bilbyte? Från och med 2035 ska enligt ett EU-beslut alla nya bilar som säljs vara utsläppsfria. Det kommer fortfarande att vara möjligt att använda fossilbilar köpta före 2035 till slutet av sin livslängd.