Framtidsspaning inspirerar till morgondagens företagande

Kooperativa och ömsesidiga företag kan bidra till att lösa flera olika framtida utmaningar som urbanisering, klimatförändringarnas effekter och pandemier och andra kriser genom demokrati, hållbarhet och ansvarstagande. Det visar en ny rapport som lanserats av Svensk Kooperation och Kairos Future.

I rapporten Kooperation på framtidens villkor undersöker Kairos Future hur den kooperativa företagsformen matchar ungas värderingar samt om kooperationen är relevant för att lösa framtidens utmaningar. 

- Det är glädjande att se att unga vill starta företag tillsammans och att de har höga krav på företags hållbarhet och ansvarstagande. Här ser vi på Svensk Kooperation en perfekt match med de kooperativa och ömsesidiga företagens idéer och värderingar, säger Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation och vd på LRF.

I samband med lanseringen av rapporten bjöd Svensk Kooperation in till ett digitalt seminarium med framtidsperspektiv på kooperativt och ömsesidigt företag. Där presenterade rapportförfattaren Fredrik Torberger, framtidsstrateg på Kairos Future, rapporten och tre kooperativa ledare, Pernilla Bonde vd HSB; Marie Nygren, vd KF och Ann Sommer, vice vd Länsförsäkringar, gav sina perspektiv och framtidsspaningar. Dessutom fick seminariedeltagarna möjlighet att gruppvis diskutera idéer och tankar kring kooperationen i framtiden. Samtalsledare för respektive grupp var ledande företrädare för kooperativa och ömsesidiga företag.

Fredrik Torberger presenterar rapporten i videon här ovanför och berättar om de viktigaste slutsatserna av framtidsspaningen. Han ger svar på frågorna om just hur kooperationens ideér fungerar med ungas värderingar och hur kooperativa och ömsesidiga företag kan bidra till att lösa framtidens utmaningar.

Klicka här för att komma till Svensk Kooperations pressmeddelande där du kan ladda ner hela rapporten.