Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Hund - i bil

Husdjur i bilen – så ska de fyrbenta vännerna färdas

Väntar utflykt med hela gänget? För alla med fyrbenta vänner, innebär detta några extra saker att tänka på för att resan ska bli trygg, säker och bekväm för samtliga medlemmar.

Var får jag placera mitt husdjur under färd?

Hundar och katter får inte vistas lösa i bilen under färd, då detta medför en stor trafikfara för djuret såväl som för föraren och eventuella medpassagerare. Vid en kraftig inbromsning eller kollision genereras stora krafter; en liten hund på 6 kg får en kraft motsvarande ca 800 kg vid en krock i 90 km/h enligt beräkningar från NTF Skåne.

Förutom trafikfaran, riskerar du även böter, i det fall du skulle bli stoppad och kontrollerad av polis.

Om ditt djur placeras i bagageutrymmet, gäller vissa regler. Dels måste du kunna se djuret och försäkra dig om att det har det bra. Vidare gäller, för hund, att den ska placeras antingen i bur eller bakom ett stabilt galler som separerar bagageutrymmet från baksätet. En katt ska placeras i transportbur.

I de fall djuret placeras inne i bilen, säger Jordbruksverks regler att åtgärder ska vidtas för att säkra djuret vid inbromsning. För hundar finns särskilda reseselar, som fästs i säkerhetsbältet. Se till att du har en sele som är anpassad efter just din hunds storlek.

Hur mycket plats behöver mitt djur?

För att säkerställa att ditt djur får den plats det behöver under resan, säger Jordbruksverket att djuret, som tumregel, ska kunna stå, ligga och vända sig obehindrat. I konkreta termer innebär detta;

För hund

  • Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning minst gånger 1,10
  • Bredd: hundens bröstbredd minst gånger 2,5
  • Höjd: hundens höjd över hjässan i den ställning den är som högst

För katt

Buren ska dels vara anpassad till djurets storlek, dels ha ett golvutrymme som minst är 0,15 m² per djur. Vidare gäller följande:

  •  Längd: minst 50 cm
  •  Bredd: minst 30 cm
  •  Höjd: minst 35 cm

Vatten och ventilation

För både hundar och katter gäller att djuret inte får lämnas utan tillsyn i fordon då temperaturen i lastutrymmet kan befaras överstiga +25°C eller understiga -5°C. Djuret måste ha tillgång till skugga, utfodras med högst 24 timmars intervall, samt erbjudas vatten minst var sjätte timme. Gränserna bör ses som minimikrav, och en bra sak att införskaffa är en särskild skål med så kallad no spill-funktion, som gör att djuret kan ha tillgång till vatten under hela resan.

Ett bekvämt liggunderlag kan vara skönt för ditt djur – satsa gärna på ett med smutsavvisande undersida och med ett avtagbart överdrag som går att tvätta. Det finns även särskilda plädar med anti-glid, som gör att en hund som gillar att röra på sig står och sitter säkert under färd.