Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
SM i biltvätt

I backspegeln – SM i biltvätt

Med över 90 år på nacken har OK en gedigen historia som bevarats i stora arkiv. Men även om mycket finns väl kommenterat och öppet på ok.se/historia, finns det fortfarande mycket kvar att berätta.
ARTIKEL PUBLICERAD I OK MAGASIN 2/2017

Av en slump hittade vi på de här underbara bilderna som milt sagt är av det lite mer udda slaget. Vi vet inte mycket om dem, utöver det uppenbara – svenskt mästerskap i biltvätt år 1961 på ett nästintill fullsatt Stockholm stadion. Långa rader av smutsiga Saab:ar framkörda för att tvättas av deltagarna, allt under uppsikt av en personlig kontrollant med vit rock och anteckningsblock i högsta hugg.

En lycklig kvinna vinkar glatt innan hon ser ut att sätta sig i den flaggprydda vinnarbilen, kanske för att köra ett välförtjänt segervarv. Som pricken över i:et assisteras hon av en välklädd kille i svarta brillor som skulle kunna misstas för vilken hemlig agent som helst.

 

SM i biltvätt
SM i biltvätt 1961 på ett fullsatt Stockholm Stadion. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett kanske ännu mer oklart inslag från vad vi tror är samma tillfälle är mannen i sydväst. Helt iförd galon har han knutits fast med huvudet före, medan han blir överöst av stora vattenmängder. Vi kan konstatera att definitionen av underhållning såg något annorlunda ut för 56 år sedan jämfört med i dag.

SM i biltvätt
En man iklädd galonkläder på motorhuven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SM i biltvätt