Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Oljehamnen vid Loudden 1948

Nya möjligheter för smörjmedelsproduktion

OKQ8 flyttar sin smörjmedelsproduktion från Loudden till Q8 Belgiens smörjoljefabrik i Antwerpen. Blending Plant Antwerpen (BPA) är en av världens modernaste smörjmedelsfabriker med en sex gånger större kapacitet än OKQ8:s svenska fabrik.

Loudden har en lång historia med smörjoljetillverkning och sedan många år tillbaka fram till och med årsskiftet 2019/2020 har smörjmedelsfabriken Petrolia, som ägts av OKQ8 tillsammans med OK-föreningar och Lantmännen, lokaliserat där. 

År 2014 påbörjade Stockholms stad en utredning för att bygga bostäder på Loudden och beslutet togs några år senare att stänga Petrolia. 

- Förhandlingarna om Loudden har pågått under många år och på så sätt har vi haft möjlighet att arbeta fram de absolut bästa alternativa lösningarna för vår varuförsörjning. Vi är övertygade om att denna förändring kommer att innebära fördelar både för oss och för våra kunder, säger Helen Axelsson, Director B2B Sales OKQ8.

- Helén Axelsson, Director B2B Sales OKQ8

Tillsammans med nya leverantörer ser OKQ8 stora möjligheter förbättra och utveckla produktutbudet. OKQ8 arbetar kontinuerligt med att minska sin miljöpåverkan i alla led vilket har varit en viktig del i valet av nya leverantörer. Därför har avtal tecknats med lokala leverantörer av emballage för att inte behöva transportera tomma dunkar från Sverige till Belgien, där de fylls med smörjmedel.

Källor

OKQ8 pressmeddelande.
Petrolia

Bild: Trafikbild från hamnens södra del 18 juni 1948.
Fotograf: Okänd. Bilden är hämtad från Stockholmskällan.

Petrolias ägare 2019
OKQ8 Scandinavia 81 %
OK-föreningar 4 %
Lantmännen 15 %