Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Johannes Kvarnström

Tillsammans – vägvisare för Johannes

Hans ideologiska övertygelse bygger på att människor är starka tillsammans. Eftersom kooperativt ägande utgör en av hjärtefrågorna var det naturligt för Johannes Kvarnström att engagera sig i OK. Möt en driven opinionsbildare som trivs bäst i naturen.

Det går inte att ta miste på det brinnande engagemanget hos Johannes Kvarnström när han berättar om sin ideologi. Ända sedan ungdomen har han varit engagerad i fackföreningsrörelsen och sedermera inom partipolitik, kooperativ och olika typer av opinionsbildningsarbeten. När Johannes insåg att OK är en förening som ägs av medlemmarna, dröjde det inte lång stund förrän hans namnkråka prydde en medlemsansökan.

– OK bedriver sin verksamhet helt i linje med mitt ideologiska tankesätt; vi äger föreningen tillsammans och delar lika på eventuellt överskott. Sedan gillar jag att OK driver på för att göra transporter mer miljövänliga och att den visionen kommer från medlemmarnas värderingar snarare än affärsmässiga intressen, säger 27-åringen övertygande.

Sedan 2014 är Johannes en av OK:s förtroendevalda genom sina uppdrag som ägarombud och ledamot i regionens OK-råd i Göteborg.

– Som ägarombud företräder jag de lokala medlemmarna på föreningsstämman och är därigenom deras förlängda arm in i föreningen. Som OK-råd driver jag OK:s progressiva kooperativa rörelse och kommunicerar vårt budskap till allmänheten i Göteborgsregionen, förklarar han.

Johannes Kvarnström
Bor: På Hisingen i Göteborg.

Yrke: Plåtslagare på Göteborgs Spårvägar.

OK-medlem sedan: 2012

Fritidsintressen: Umgås med nära och kära samt vistas i skog och mark – gärna samtidigt.

Köper helst på macken: Korv med bröd.

Ett fint vägminne: När jag bilade ensam upp till Norrbotten för att hälsa på vänner. Naturen där uppe var bedårande och rasterna längs vägen gav ro i själen.
”Bilen innebär en väldig frihet för mig”

På sin fritid umgås Johannes gärna med familj och vänner. I en hektisk vardag med olika engagemang och ett heltidsarbete som plåtslagare på Göteborgs Spårvägar, kan det dock vara en utmaning att hitta tid åt sociala aktiviteter. Här blir bilen en möjliggörare.

– Bilen innebär en väldig frihet för mig i och med att det kan vara lite omständligt och tidsödande att åka kollektivt till mina nära och kära som är utspridda i Göteborgsområdet. Mycket av vårt umgänge kretsar kring opinionsbildningsarbete och middagar, men vi brukar också pröva på olika friluftsaktiviteter som att exempelvis paddla kanot, berättar Johannes, som ser naturen som en rogivande oas där han hämtar energi och skingrar sina tankar.

Johannes kör en Toyota Auris, en elhybrid som han investerade i för att göra sina transporter lite grönare.

– Jag försöker bidra till en bättre miljö på olika sätt, bland annat genom att välja en miljövänligare bil. Det är glädjande att OKQ8 bygger ut nätet av laddstationer för att underlätta för alla med el- och hybridbilar, eftersom det påskyndar omställningen från fossila bränslen.

Om Johannes tillåts drömma inför framtiden önskar han att det skulle bli enklare för alla att välja grönare transporter.

– Om el- och hybridbilar vore billigare i inköp skulle fler ha råd att välja bil med hjärtat. På sikt önskar jag att kollektivtrafiken elektrifieras och att höghastighetståg blir ett konkurrenskraftigt alternativ till flyget. Tänk vad fint det vore.