Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Hemester park

Tips för dig som vill hemestra

I spåren av covid-19-pandemin finns det i sommar extra många anledningar till att hemestra: stötta den lokala turistnäringen, låta bli att flyga och hålla sig nära hemmet.

Att hemestra är ofta billigare än att resa iväg långt och ofta bättre för miljön, samtidigt som du får chans att se helt nya sidor av din hemmiljö. Genom att utgå hemifrån finns stor flexibilitet att kombinera olika aktiviteter och transportsätt. Ta med cyklarna på bilen eller ställ bilen vid närmaste vandringsled och gör en endagstur.

På med turistglasögonen

Behandla din egen stad eller närområdet som en turist! Vad brukar du kolla upp när du reser? Vi har ju helt klart olika beteenden när vi är på resa än när vi skrotar runt i invanda mönster i hembygden. Vad finns det för pärlor som du aldrig utforskat?

Hos Länsstyrelsen och Svenska Turistföreningen hittar du spännande och fina områden, aktiviteter och boenden uppdelat efter geografiskt område.

Planera noggrant

Förberedelser är nyckeln till framgång – och en trevlig semester. Tumma inte på planeringsmomentet för att saker förmodligen är lättare att lösa hemmavid. Kolla öppettider, transporttid och var ni ska äta.

Vissa gånger är såklart spontaniteten charmen. Packa matsäck på morgonen och åk ut med bilen och spana efter en ny mysig picknickplats – eller styr raka vägen till favoritbadplatsen.

Låt fantasin flöda

Endast fantasin sätter gränser för hemesterupplägget. Några förslag:

  • Låt varje person i familjen eller kompisgänget bestämma varsin plats eller aktivitet. Guida sedan varandra under en dag eller vecka – eller beta av aktiviteterna i maklig takt lite då och då under semestern.
  • Hyr ett hus eller lånbyt bostad med någon du känner. Kanske hyrs det där huset som ni alltid åker förbi på väg mot grannstaden ut under sommaren?
Hemester
Hemester innebär att spendera ledigheten på hemorten eller i närområdet. Ordet är ett så kallat teleskopord bildat av ”hemma” och ”semester”, liknande det engelska uttrycket ”staycation”. Språkrådet tog upp det på sin nyordslista 2009, så det har använts i åtminstone 10 år.

Besläktade ord är ”svemester” – att semestra i Sverige och det lite mer okända ”frimester” – att inte vara uppkopplad till arbetet via telefon och mejl under semestern.