Majs

Gröna drivmedel del 2 – etanol

I del 1 av miniserien Gröna drivmedel fokuserade vi på vätgas och biogas. Den här gången fördjupar vi oss i Etanol som vi kortfattat skulle kunna beskriva som ett drivmedel från jordbruksfälten.

Etanol är det vi till vardags brukar kalla alkohol och finns i både alkoholhaltiga drycker och produkter som absolut inte ska drickas, såsom spolarvätska och lösningsmedel. Etanolen framställs genom jäsning av råvaror som är rika på socker eller stärkelse, exempelvis vete, majs och rotfrukter.

Etanolbränsle heter också E85, vilket innebär att det består av 85 procent etanol och 15 procent vanlig bensin. Blandningen varierar något beroende bland annat på årstid, och vinteretanol brukar ligga på 75 procent etanol. För att få kallas E85 får det dock inte vara mindre än 70 procent etanol i blandningen.  

Avgaserna från etanoldrift är relativt ofarliga och ren etanol orsakar inte några skadliga kolväteutsläpp. Något som kan vara värt att tänka på är att gamla bensinbilar går att konvertera till etanolbilar.

 

Källor Gröna drivmedel del 1-3:

www.spbi.se

www.energigas.se

www.tankaetanol.nu

www.OKQ8.se

Tre delar
I tre delar reder vi ut vad de gröna drivmedlen innehåller. I den avslutande delen tittar vi på HVO.