Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Återbäring och Sommarbonus

OK är medlemsägt. Vi ägs av dig och över en miljon andra medlemmar från hela Sverige.

Det överskott som inte behövs för att utveckla våra verksamheter på ett hållbart sätt går tillbaka till dig i form av återbäring – på samma sätt som utdelning till aktieägare i ett vinstutdelande bolag. Återbäring är det yttersta beviset på att du äger oss.

När det går bra för OK betalar vi årligen ut återbäring på det du handlar och tankar hos OKQ8. Återbäringens storlek beräknas i efterskott och beror på OK:s ekonomiska ställning samt på hur stort överskottet blev under året.

Informationen som finns här beskriver återbäringen i OK ekonomisk förening, den största av landets sex fristående OK-föreningar. Tillhör du en annan OK-förening? Läs gärna mer om din förening här.


Hur får jag återbäringen?

Under juni-juli skickar vi ut ditt återbäringsbesked – antingen digitalt via Kivra eller med posten. Tillsammans med utskicket finns också en värdecheck som du kan lösa in på en bemannad OKQ8-station. Löser du inte in värdechecken sparas pengarna istället på OK Sparkonto


Hur beräknas återbäringen?

Återbäringen beräknas i efterskott och baseras på föregående räkenskapsårs köp och tankningar hos OKQ8. Storleken på återbäringen beror på hur stort överskottet blir.

Överskottets storlek beslutas vid föreningsstämman av ägarombuden, det vill säga 121 medlemmar som blivit valda till att representera de resterande medlemmarna i OK. Under 2024 kommer OK ekonomisk förening dela ut hela 38 miljoner kronor i återbäring, en ökning med drygt 10 procent sedan 2023. 


Hur mycket får jag i återbäring?

Ju mer du handlar och tankar hos OKQ8 under året, desto mer får du i återbäring. Såhär fördelades återbäringen för de köp som gjordes mars 2023 - februari 2024. 

25 öre per liter Drivmedel på bemannade OKQ8-stationer
10 öre per liter

Drivmedel på obemannade OKQ8 Minipris-stationer

10 öre/kwh Elbilsladdning på OKQ8:s stationer
2 procent Övriga köp hos OKQ8

 

På de obemannade OKQ8 Minipris-stationerna är priset vid pumpen lägre än på de bemannade stationerna. Därför får du som medlem mer i återbäring när du väljer bemannade stationer. På så vis tjänar du lika mycket på medlemskapet oavsett vilken OKQ8-station du väljer.


Vad är sommarbonus?

Om du handlar för din återbäring på en bemannad OKQ8-station ger OKQ8 sommarbonus på upp till hela återbäringsbeloppet. Du behöver använda Återbäringen och Sommarbonusen vid samma tillfälle och ta med/visa upp bägge kupongerna. Sommarbonus kan inte växlas in mot kontanter och kan inte användas efter den 31 augusti 2024. Ej utnyttjad Sommarbonus går förlorad och förlorad kupong ersätts ej.


Varför delas inte hela vinsten ut som återbäring?

OK har funnits i över 97 år, och längs vägen har vi lärt oss att långsiktighet är grunden för att finnas kvar och vara relevanta även i framtiden. Därför används vinsten till hållbara investeringar för framtiden. Det ger oss också möjlighet att vara innovativa med viktiga satsningar för miljön och lokalsamhället. Det gynnar både våra medlemmar och samhället vi verkar i.


Vad är skillnaden på återbäring och bonus?

Som OK-medlem kan du få både återbäring och bonus. Det du handlar på OKQ8 får du återbäring för en gång om året från OK – det vill säga en fördelning av OK-föreningens överskott. Det du handlar utanför OKQ8 med ditt OKQ8 VISA får du bonus på fyra gånger om året. Till det kommer OKQ8:s sommarbonus, se ovan. 


Var hittar jag svar om mitt återbäringsbesked?

På OKQ8:s hemsida hittar du de vanligaste frågor och svaren kring återbäringsbeskedet. Klicka här för att komma dit. Har du fler frågor kan du alltid kontakta Medlemsservice på telefon 020-65 65 65.


Hur får jag ut mer av medlemskapet?

Med OKQ8 Visa har du möjlighet att få bonus på vardagsköpen utanför OKQ8. Om de sedan använder bonusen till köp på OKQ8:s stationer dubblas värdet – 150 kronor blir 300 kr. Dubbelt upp! Fler medlemsförmåner hittar du här

Få våra utskick digitalt

Vill du slippa pappersutskick och tänker på miljön? Testa att få digitala utskick istället för papperspost och arbeta samtidigt för ett mer hållbart samhälle.

Skaffa Kivra

Kivra

Produkter och tjänster undantagna från återbäring

Enligt OK ekonomisk förenings stadgar kan styrelsen besluta om undantag från återbäringsgrundande köp. Att det sker beror på olika saker och behov av undantag kan skilja sig år från år. Beslut tas, liksom om återbäringen, årligen och i efterskott.

För 2023-2024 är undantagen från återbäringsgrundande köp följande:

Produkter

Tobak

Lotter, spel och biljetter

Presentkort

Läkemedel

Villaolja*

El*

 

Tjänster

DHL och Privpak (DB Schenker)

Posttjänster

OKQ8 försäkringar

OKQ8 Mobiltvätt

 

Övrigt

Q8 Danmark

KP Sverige AB (fd Kraftpojkarna)

Webbshopen OKQ8 Klipp

Onlineförsäljning av laddbox (OKQ8 E-mobility)

Bokning av släp via appen ”OKQ8 Släp”

OKQ8 Företagskort (IDS och Fleet)

Agrolkort

Tankakort (Volvohandeln)

 

*Villaolja ger medlemsbonus. Fast elavtal ger medlemsbonus. Bonusen betalas ut i samband med återbäringen. På Elavtal timpris får medlemmar rabatt på den fasta månadsavgiften.