Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fåfänga lönar sig – öka andrahandsvärdet och slipp böter

Ett gult täcke av pollen eller fåglar som tagit sig friheten att lämna vita fläckar på biltaket. Sommaren har sina utmaningar och du har mycket att vinna på att hålla din bil ren och fräsch.

En välskött bil håller sitt värde bättre och smuts på fel ställen kan ge dig ovälkomna böter. Det kan alltså löna sig att vara fåfäng när det gäller din bil.

Ren bil slipper böter

En smutsig bil är otrevlig, men visste du att den också kan vara olaglig? Att slarva med hygienen kan bli en kostsam historia då du kan bli bötfäld i en kontroll. Till att börja med är det viktigt att torkarbladen är i gott skick när du kör, och nya torkarblad förbättrar exempelvis säkerheten vid mörkerkörning. Trasig vindrutetorkare kan ge böter på 500 kronor vid kontroll. Tråkiga pengar. När kollade du spolarvätskan senast? Och har du rätt mängd påfylld? Det kan rädda dig ur plötsliga och oväntade nödsituationer, som vid en väldigt smutsig vindruta eller om du blir nedstänkt av en annan bil. Vid kontroll kan brist på spolarvätska leda till böter på 500 kronor. Glöm inte registreringsskylten! En skylt som inte går att läsa på grund av smuts kan ge böter på 1500 kronor.

Städa bil.

 

Ta sikte på andrahandsvärdet

Det finns också långsiktiga vinster med att hålla din bil ren och snygg. Den dag du ska sälja bilen kommer din flit att löna sig. En välskött bil håller värdet bättre och är lättare att sälja. Rikard Allard, värderingsman på Bra Bil, förklarar att det finna mycket pengar att spara vid ett inbytestillfälle på en bilfirma om du sköter om din bil. Välvårdade bilar får ofta upp till 20 000 kr mer i inbytespris än bilar som är dåligt skötta, berättar Rikard.

Värt att vara noga med servicen

Givetvis är det också viktigt att följa serviceintervallen, dels för att din bil ska må bra och vara så säker som möjligt och dels  för att utebliven service kan leda till följdskador i motor och även försvåra eventuella garantiärenden i framtiden. Tänk också på att att anmäla eventuella skador till ditt försäkringsbolag i tid. Oanmälda skador ligger bilen till last när andrahandsvärdet ska beräknas. Du har vanligtvis 30 dagar på dig att anmäla en skada på din bil. Detta betyder inte att skadan måste vara reparerad inom 30 dagar utan bara att försäkringsbolaget fått in anmälan, avslutar Rikard.

Se upp för repor som kan bli rost

Att lägga handväskan på biltaket eller luta golfbagen mot bildörren ökar risken för repor i lacken, och repor ska du se upp med. Även om du inte tycker att reporna ser så farliga ut för blotta ögat kan de bli en grogrund för rost. Var också noga med redskapen när du tvättar bilen. Om du tappar en tvättsvamp på marken eller golvet ska den slängas. Annars riskerar du att skräp som fastnat i svampen repar lacken när du fortsätter tvätten. Om lacken repas gör du klokt i att ta hand om problemet direkt.

 

EXPERTENS TIPS
Rikard Allard tipsar om hur du sköter du om din bil på bästa sätt för att öka andrahandsvärdet.

1. Tvätta och städa bilen regelbundet för att hålla dålig lukt borta och undvika att paneler och klädsel skadas i onödan.

2. Var proaktiv - parkera inte under träd och tvätta bort fågellort med vatten och svamp då detta annars kan framkalla frätskador i lacken.

3. Kolla däcktrycket - vid olika temperaturer ändras lufttrycket i dina däck, så kolla varannan månad för att undvika ökat slitage av däcken och onödigt hög bränsleförbrukning. Bra för både plånboken och miljön.

4. Var rädd om fälgarna - vinkla ned höger sidospegel när du fickparkerar. Detta gör så att du ser hur långt hjulen är från trottoarkanten och undviker fälgskrap. Parkera heller inte med däcken tryckt mot en trottoarkant då det kan skada korden i däcket som medför att däcket får en bubbla och behöver bytas ut i förtid.

5. Se till att hålla avståndet i trafiken, dels för säkerheten men också för att undvika att få blästrad front och stenskott i din vindruta.
Sväng gärna förbi någon av OKQ8:s bemannade stationer om du behöver råd eller hjälp angående hur du vårdar din bil på bästa sätt!