Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sekab

Sekab är ett svenskt grönt kemibolag som tillverkar biobaserade kemikalier och bränslen. Företaget bedriver framstående forskning och utveckling av teknik för ny hållbara produktmöjligheter och har sina anläggningar i hjärtat av de norrländska skogarna - i Örnsköldsvik.

Sekab grundades 1985 och omfattar två rörelsedrivande bolag, Sekab Biofuels & Chemicals AB och Sekab E-Technology AB. Det senare tillverkar och säljer etanolbaserade kemikalier och biodrivmedel, som i slutändan blir till produkter som många av oss använder i vardagen. Kosmetika, leksaker, färg och mat är bara några exempel på produkter som i många fall har ursprung från fossila råvaror. Detta vill Sekab vara med och förändra och arbetar just för att kemiindustrin ska ställa om. Verksamheten har därför som mål att i framtiden producera och sälja enbart fossilfria kemiprodukter - med ingen eller minimal miljöpåverkan.

Sekab arbetar dessutom med att ta vara på restprodukter från skogen och 2019 kunde de lansera garanterat hållbar bioacetaldehyd, vilket också gör dem till det enda företag i Europa som kan erbjuda ett förnybart alternativ till kemiindustrin. Verksamheten och dess anläggningar finns i Örnsköldsvik, mitt i de norrländska skogarna - i svenska kemiindustrins vagga.
 

Ny hållbar teknink: CelluAPP

Med en ökande efterfrågan på gröna kemikalier ser Sekab en möjlighet att bidra till klimatomställningen genom att kommersialisera sin teknik. Det mesta som idag tillverkas av fossila råvaror kan lika gärna göras med produkter från skogen. Närmast projekt just nu är att utreda förutsättningarna för en helt ny teknik. Tekniken heter CelluAPP och är utvecklad i labbet i Domsjö. Den tar restprodukter från skogen och förädlar till gröna råvaror som skogligt socker, etanol och lignin. Detta kan i sin tur bli produkter som bidrar till klimatomställningen: allt från biodrivmedel till asfalt och läkemedel. Tekniken har utvecklats och testats i Sekabs demonstrationsanläggning och är nu redo att användas i stor skala.

Avtal med Polestar om världen första helt klimatneutrala bil

Under 2022 ingick Sekab och Polestar ett avtal där Sekab ska leverera kemiska produkter till Polestars projekt att bygga världens första helt klimatneutrala bilmodell. I en bil finns mängder med kemiska produkter där Sekabs kunnande kan bidra till en hållbar produktion. Lim, plaster och smörjmedel är några exempel. 
 

Sekab.com

Ägande
OK ekonomisk förening äger bolaget till 9,9 procent.
Omsättning och resultat
2022 omsatte bolaget 1,1 miljard kronor.
Anställda
69 personer är heltidsanställda varav mer än 30 procent är kvinnor.