Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Vinterväg

Vinterrusta bilen

Förbered din bil för vinterns färder - här kommer några tips på saker du bör tänka på.
 

Lasta lätt på taket 

Om du använder takräcke, fäst prylarna ordentligt och se till att inga rep hänger lösa. Om du använder takbox, packa så tätt som möjligt så att prylarna inte åker runt. Kolla att biltaket klarar lastens vikt, se i bilens instruktionsbok.  

Varningstriangel ska alltid finnas

Kolla att varningstriangeln finns med. Komplettera gärna med en reflexväst ifall olyckan är framme och du måste röra dig utanför bilen och placera ut varningstriangel i mörker. 

Planera din resa

Var ute i god tid, anpassa hastighet efter väglag och visa varandra hänsyn i trafiken. Ta en fikapaus och byt chaufför om möjligt. 

Packa ditt bagage rätt

Lägg de tyngsta sakerna längst ner och längst in. Använd lastgaller mellan bagageutrymme och passagerarsäte för att förhindra lösa föremål att komma farande vid kraftig inbromsning. 

Ladda batteriet

Kolla innan avfärd om batteriet behöver laddas. Fyll även på med spolarvätska.

Bra sikt

Se till att alltid ha fräscha torkarblad. Kolla så att alla lampor fungerar.

Kolla lufttrycket

En fullastad bil med både packning och passagerare blir tyngre än de dagliga turerna. Kolla däckens lufttryck innan avfärd. Passa på att även kolla reservhjulet.

Bra att ha
Utrusta din bil lite extra inför vinterns resor.

• En snöskyffel kommer ofta till användning, även vid ankomst.

• Startkablar och bogserlina, både för din egen skull men också för att kunna hjälpa andra. Smörj låsen innan det blir kallt och ta med låsspray.

• En laddare till mobiltelefonen gör att du inte blir utan telefon.

• Förbandsväska, ej att förglömma och glöm inte isskraporna.