Majs

Gröna drivmedel del 2 – Etanol

I del 1 av miniserien Gröna drivmedel fokuserade vi på vätgas och biogas. Den här gången tittar vi på Etanol som vi kortfattat skulle kunna beskriva som ett drivmedel från jordbruksfälten.

Etanol är det vi till vardags brukar kalla alkohol och finns i både alkoholhaltiga drycker och produkter som absolut inte ska drickas, såsom spolarvätska, lösningsmedel och bilbränsle. Etanol är en förnybar resurs och kan framställas genom jäsning av råvaror som är rika på socker eller stärkelse, exempelvis vete, majs och rotfrukter.

Etanolbränslet E85 är ett bränsle som består av 85 procent etanol och 15 procent vanlig bensin. Blandningen varierar något beroende bland annat på årstid, och vinteretanol brukar ligga på 75 procent etanol. För att få kallas E85 får det dock inte vara mindre än 70 procent etanol i blandningen. Bränslet är till för så kallade FlexiFuel-bilar och inte för att tankas i vanliga bensinbilar, men något som kan vara värt att tänka på är att många gamla bensinbilar går att konvertera till etanol. 

Etanol hos OKQ8

År 1994 öppnade OKQ8 som första svenska bensinbolag den första etanolstationen i Sverige och idag erbjuder de ett stort utbud av stationer utrustade med Etanol E85-pumpar. Klicka här för att ta reda på var stationerna finns.

 

Källor Gröna drivmedel del 1-3:

www.spbi.se

www.energigas.se

www.tankaetanol.nu

www.OKQ8.se

Tre delar
I tre delar reder vi ut vad de gröna drivmedlen innehåller. I den avslutande delen tittar vi på HVO.