Tanka själv
En del av något större. En samhörighet. Så formulerades idén att distribuera och sälja bensin kooperativt. Små väloljade kuggar i det svenska föreningsmaskineriet där belöningen hette Återbäring. Bilägarnas Inköpcentral bildades 1926 och gick ihop med OK 1960.
1951 tycktes honnören, och oklanderlig personlig service som säljargument vara på väg ut – för nu kom IC Snabbtank! Försöksanläggningen byggdes centralt i Stockholm, på det som idag är det tätbebyggda Södra Stationsområdet, närmare bestämt Bangårdsgatan 12. Det är det som syns på bilden här nedan. I bakgrunden på bilderna var landets första järnvägshotell som revs på 1980-talet. Det hette kuriöst nog Göteborg.

På det som idag är Bangårdsgatan 12 i centrala Stockholm byggdes den första Tanka själv-försöksanläggningen
Åtta symmetriskt placerade pumpar på vardera sidan av en glasad kub i vilken en kvinna(!) stod för betjäningen. Med en färgglad baldakin som tak påminde det hela mer om juicehantering, och var om inte i huvudstadens kärna, kryllade det av törstiga kunder.
Inte helt lätt att tanka
Men det var inte okomplicerat, kanske inte ens snabbt. Den kulörta broschyren beskriver ett ganska invecklat förfarande i åtta steg där den artige bilisten inleder med att tala i en mikrofon, kan det bli modernare? Exempel på fras: "Detta är Gustav Larsson i Bro. Jag skulle vilja tanka bilen." Svaret kommer blixtsnabbt från glaslådan: "God dag. Vill herr Larsson kontrollera att bilmotorn inte är igång och att räkneverket på pumpen är nollställt".
Den nya snabbtanken med självbetjäning möjliggjorde för IC att sänka bensinpriset med 2 öre litern. IC Snabbtank på Bangårdsgatan i Stockholm följdes rask av anläggningar runt om i landet, och en ny era i bensinförsäljningens historia hade startat. Fler pumpar kunde betjäna fler bilister och mer bensin säljas till lägre pris. 1968 fann man norra Europas största bensinmack på IC i Västberga söder om Stockholm.
Klicka längst ner i filmens högra hörn för att förstora filmen.
Klicka längst ner i filmens högra hörn för att förstora filmen.
Artikelförfattaren heter Claes Johansson och är reporter och fotograf på tidningen Klassiker. Claes har givit ut flera böcker om svensk mopedhistoria och hisnande hembyggda bilar och cykelbilar. Föredrar Saab, allra helst med tvåtaktsmotor.