Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Laxå Pellets

Hållbar energi är ett av OK:s viktigaste områden - Laxå Pellets är en av föreningens verksamheter som arbetar med just detta. OK har hållit svenska hem uppvärmda i decennier och varje år säljer bolaget cirka 75 000 ton pellets över landet - med en årlig omsättning på omkring 140 miljoner kronor. Idag är OK ensam ägare.

OK gav sig in på marknaden för uppvärmning av privatbostäder 1965 vid lanseringen av OK Värmeköp, ett trygghetspaket för inköp av villaolja. När villaoljans popularitet ­dalade till förmån för bland annat den helt förnybara produkten pellets gick OK in som delägare till Laxå Pellets vid starten 2004. Sågspånet som pelletsen tillverkas av är en restprodukt från skogsavverkning som annars skulle ligga och förmultna i skogen. Numera tillverkar Laxå Pellets även kutterspån från svensk gran och tall. Att använda pellets bidrar på så sätt till att effektivt bruka skogens värdefulla tillgångar.

Pelletsfabriken ligger i Röfors, ett samhälle i Laxå kommun. Det geografiska läget ger en närhet till större delen av Sveriges befolkning, vilket håller nere både kostnader och utsläpp vid leveranser.

Pellets

Pellets är små cylindrar av sammanpressat gran- och/eller tallspån, primärt för uppvärmning av villor, samt en viss industriell uppvärmning. Den svenska pellets-marknaden växte efter att villaoljan minskat kraftigt i popularitet på 1980-talet. I dag anses den svenska pelletsmarknaden relativt mättad, men i exempelvis Danmark ökar fortfarande användningen av pellets för uppvärmning av privatbostäder.

Att tillverka pellets är på ett sätt ganska simpelt: man stoppar in sågspån i ena änden av fabriken, torkar dem, pressar ihop dem och så kommer pellets ut i andra änden. Råvara och torrhetsgrad är viktiga, där kan man laborera. Här görs pellets enbart av gran och tall. Ingen bark, bara virket, eftersom barken ger för mycket aska vid förbränning.

Laxapellets.se

Ägande
OK ekonomisk förening äger bolaget till 100 procent. 
Omsättning och resultat
2020 omsatte bolaget 140 miljoner kronor och gjorde ett operativt resultat om 5 miljoner kronor.
Anställda
21 personer är heltidsanställda varav 25 procent är kvinnor.