Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Skriv en motion

Som medlem och ägare i OK ekonomisk förening har du en röst och stor möjlighet att påverka verksamheten. Ett sätt att göra detta på är att skriva en motion.

En motion från dig till vår styrelse och föreningsstämma kan förbättra vår verksamhet. Här nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om motioner.

Alla medlemmar/ägare i OK ekonomisk förening har enligt våra stadgar rätt att komma med förslag om vad företaget ska eller inte ska göra. Ett sådant förslag kallas formellt för en motion och måste tas upp och behandlas av styrelsen och den årliga föreningsstämman i maj. Exempel på förslag som kommit in tidigare är att OK bör utarbeta en vision för hur föreningen kan bli ett föredöme i arbetet med att göra Sverige till ett mer hållbart samhälle. En annan motion tog upp att OK måste bli mer synliga och aktiva i sociala medier.
 

Vad kan man motionera om?

En motion ska vara ett förslag som rör vårt gemensamma företag. De flesta förslagen som kommer in gäller våra verksamheter eller hur företaget fungerar organisatoriskt. Samlad information om verksamheten hittar du alltid i den senaste årsredovisningen.


Vem får motionera?

Det får alla som är medlemmar/ägare i OK göra, du behöver till exempel inte vara förtroendevald.


När är det dags att motionera?

Motionera kan du göra varje år fram till och med den sista februari.


Hur gör man?

Att skriva en motion är inte svårt. Antingen skriver du den själv eller tillsammans med andra medlemmar/ägare. Du kan skicka in din motion via vårt motionsformulär här eller via e-post till motion@ok.se. När du skriver, använd gärna talspråk och undvik svåra ord och facktermer.

För att en motion ska kunna behandlas så måste den innehålla följande uppgifter nedan.

Rubrik – en kort beskrivning om vad motionen handlar om.
Bakgrund – beskriv bakgrunden till din motion och vilken förändring du vill ha. Besvara vad problemet är och hur lösningen ser ut enligt dig.
Yrkande – vad vill du att stämman ska fatta beslut om? Formulera det tydligt i en eller flera att-satser. 
Ange uppgifter - namn, e-post och telefonnummer, ort och datum samt medlems- eller personnummer.

 

Om du vill förändra något i OKQ8

Föreningsstämman kan inte ta beslut om frågor som rör stationsdriften och OKQ8:s verksamhet. Som hälftenägare i OKQ8 har vi inte den möjligheten. Om du vill förändra något som gäller OKQ8 med hjälp av en motion, ska du därför skriva i yrkandet att du vill att föreningen verkar för att OKQ8 genomför förslaget. Om ditt förslag gillas av stämman kan vi då driva frågan vidare och påverka i andra sammanhang där vi möter OKQ8.

Det snabbaste och mest effektiva sättet att framföra önskemål om snabba förändringar inom OKQ8 är dock att kontakta OKQ8 direkt istället för att gå vägen via en motion till föreningen. Här kan du lämna ett förbättringsförslag till OKQ8. Har du synpunkter som rör en specifik station är det mer effektivt att kontakta stationschefen på den station det gäller. Sök kontaktuppgifter till en station.

Vad händer med din motion sen?

Här kan du läsa mer om vad som händer efter att du skicka in motionen.

Det står OK för

Med utgångspunkt i vår affärsidé, vision och våra värderingar där OK möjliggör hållbar mobilitet och energi för alla, i kombination med att miljömässigt ansvarstagande står i fokus, skapar vi tillsammans riktningen framåt för vårt gemensamma företag.